FOTO  Financijske institucije zainteresirane za kupovinu 'Staklene banke'

U tijeku je priprema postupka prodaje objekta te se očekuje kako će u rujnu isti biti okončan nakon čega bi uslijedio i javni poziv za prodaju “Staklene banke”. 

Namjenski objekt

Likvidacijski upravnik Senad Kazazić je kazao kako postoje potencijalni kupci i veliki interes brojnih investitora, posebice kad su u pitanju financijske institucije.
- Ja se nadam i očekujem kako će tijekom rujna doći do realizacije  prodaje objekta kako bi napokon krenula obnova ove poslovne zgrade.Što će se graditi i kako, zavisi od samih investitora. Nakon određenih razgovora s potencijalnim investitorima razmatra se mogućnost da se, s obzirom na veličinu samog objekta, jedan dio urade  poslovni prostori, a drugi dio stambeni prostori. To bi bila neka idealna kombinacija, jer velik je objekt da bi bio u potpunosti za iznajmljivanje, budući da se radi o 9 tisuća metara četvornih prostora, kazao je Kazazić. Naveo je kako i postoji izuzetan interes i financijskih institucija. 

S obzirom da se radi o objektu koji je namjenski građen, da ima trezore, unutarnje garaže, da u prizemlju ima izuzetno arhitektonski riješen prodajni dio, objekt je idealan za neku financijsku instituciju, kazao je Kazazić dodavši kako o imenima potencijalnih  investitora i interesenata za kupnju ne bi htio govoriti, budući da još ništa nije službeno. 

Ne bih navodio nikoga, nemam nikoga službeno ni napismeno, potencijalni investitori dolaze, informiraju se, najvažnije je da isti postoje, kazao je.
Istaknuo je kako će financijska kriza koja vlada zasigurno uvjetovati gradnju. Najjeftinija i najlogičnija varijanta, po njegovom mišljenju, jest da se objekt uradi u prvotnom obliku, da apsolutno ne dolazi do izmjena. 

U  prethodnom postupku prodaje je dobivena građevinska dozvola na bazi projekta koji je bio ranije, odnosno izvorni. Ukoliko bi se htjelo raditi nešto drugačiji objekt, potrebno je dobiti novu građevinsku dozvolu, to je onda dug proces i mislim da se to nikome ne bi isplatilo, kazao je Kazazić. 

Pojasnio je da se ipak radi o poslovnom objektu, za te namjene su dobivene sve suglasnosti, no što će investitor raditi, ne može prognozirati, navodeći kako je tržište pod utjecajem krize pa je pitanje što je danas aktualno, isplativo itd.

Suglasnost  Agencije za bankarstvo


Ranije je zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa dolazilo do obustave postupka prodaje. Sad je konačno riješen imovinsko-pravni postupak i nema više zapreka.
- U ovom predmetnom postupku dobivanje suglasnosti za prodaju se mora zatražiti od državne Agencije za bankarstvo. Postoji ranija njihova suglasnost za prodaju, no s obzirom da je došlo do promjene vlasti, morat će se zatražiti nova suglasnost, kazao je Kazazić. 

Istaknuo je kako u dobivanju suglasnosti ne bi trebalo biti problema, s obzirom da Zakonom o bankama postupak likvidacije uvjetuje prodaju s obzirom da nema drugih rješenja i da su se ranijim postupcima iscrpile sve druge mogućnosti, kao što je dokapitalizacija, pripajanje, nastavak rada banke i sl.
- Odlučeno je da se ide s likvidacijskim postupkom, a on je decidno naložio da se ide s prodajom, odnosno postupkom likvidacije definirano je unovčavanje aktive u cilju izmirivanja obveza, kazao je.

Hypo banka  raniji najozbiljniji kupac


Godinama su postojali brojni kupci zainteresirani za kupnju zgrade “Staklene banke”, ali su zbog neriješenog imovinskog statusa objekta i zahtjeva od Gradske uprave, završavali neuspješno. Najozbiljniji kupac je bio Hypo Alpe Adria banka d.d. Mostar, koja je bila potpisala i predugovor za kupnju ove zgrade. Hypo banka je za kupnju “Staklene banke” bila spremna izdvojiti pet milijuna maraka, a predviđeno je bilo da se nakon kupnje ovaj devastirani objekt pretvori u suvremenu poslovnu zgradu. Da se radilo o vrlo ozbiljnoj namjeri, potvrđuje činjenica da je banka za potrebe obnove naručila studiju stabilnosti konstrukcije zgrade koju je izradio Građevinski fakultet u Mostaru. Poslije toga objavljen je i peti natječaj za prodaju “Staklene banke” koji je ponovno poništen jer Gospodarska banka nije bila u mogućnosti osigurati u kratkom roku pravovaljane dokumente o vlasništvu, zbog čega je i poništen.

Piše: Ivana Previšić / Dnevni list