Filozofski fakultet: Studenti u teškoj materijalnoj situaciji oslobađaju se plaćanja školarine

sveučilište
rema riječima Vedrana Biokšića, predsjednika Studentskog zbora ove ustanove, na čiju je inicijativu i pokrenut ovaj projekt, natječaj bi trebao biti raspisan do kraja ovoga tjedna, a o pružanju potpore odlučivat će peteročlano povjerenstvo sastavljeno od troje profesora te dvoje predstavnika Zbora.

''Imali smo prilika vidjeti kako mladi ljudi odustaju od školovanja zbog teške materijalne situacije. Jako je puno dobrih studenata koji su bili primorani raditi kako bi mogli nastaviti studij, nakon čega njihovi uspjesi ne bi bili na prijašnjoj razini. Zbog toga smo uputili molbu novoj upravi fakulteta u kojoj smo zatražili da se nekako izađe ususret studentima koji su u teškoj materijalnoj situaciji. Naišli smo na veliko odobravanje te je vodstvo s oduševljenjem prihvatilo ono što smo predložili'', kazao je Biokšić za Pogled.ba.

Pravilnik za dodjelu potpore

Prema njegovim riječima, projekt potpore zamišljen je na način da se desetero studenata, koji se nalaze u najtežoj materijalnoj situaciji, u potpunosti oslobodi plaćanja školarine, 20 studenata bi bilo oslobođeno plaćanja cijene jednog semestra, dok bi njih 50 dobilo mogućnost plaćanja školarine u četiri rate.

Nakon što natječaj bude zaključen, sve prijave bit će upućene povjerenstvu, koje će odluku o pružanju potpore donijeti na temelju kriterija navedenih u već izrađenom pravilniku.

''Zbog kompleksnosti situacije, ne želimo se dovesti u situaciju da dođe do pogrešaka u izboru, pa ćemo do kraja tjedna precizirati određene detalje u pravilniku. No, svjesni smo da uvijek postoji mogućnost da netko bude nezadovoljan rezultatima'', istaknuo je Biokšić.

Semestar već uplaćen, što sad?

Međutim, s obzirom da je nova akademska godina počela prije tjedan dana, brojni studenti već su izvršili uplatu za semestar, pa se postavlja pitanje mogu li i oni aplicirati. Prema Biokšićevim riječima, oni to mogu učiniti, a ako prođu na natječaju, potpora će im najvjerojatnije biti pružena u vidu novčane kompenzacije.

Što će se sve razmatrati prilikom donošenja odluke o oslobađanju od školarine, preciznije će biti objašnjeno u samom natječaju.