FOTO  Ekskluzivno: Mostarac od 2008. godine nositelj nizozemskog ordena ''Vitez reda Oranje Nassau''

Ukratko o tome tko i zašto biva promoviran u ''Viteza reda Oranje-Nassau''.

Vitezovi reda Oranje Nassau bivaju proglašeni i promovirani od same nizozemske Kraljice Beatrix po prijedlogu njenih savjetnika iz Ministarstva unutarnjih poslova kao i posebnog državnog aparata Komisije za konstruktivne poslove i zakone. Osobe koje dolaze u obzir za imenovanje ove titule moraju da ispunjavaju slijedeće uvjete:

-duži minuli rad
-odgovorno ,stimulirajuće ,primjereno i edukativnom djelovanju
-posebne vrijednosti i učinkovitost u nizozemskom multikulturnom društvu
-pomoć pri rješavanju općih društvenih pitanja
-količina dragovoljnog rada i aktivnosti
-intenzivnost,baza i raznolikost
-primjer u životu i radu

Sve ovo je nas sugrađanin zasigurno zavrijedio u svojoj bogatoj radnoj povijesti u Nizozemskoj jer nije uobičajena svako dnevnica da u Kraljevini Nizozemskoj neki  Ivan Bagarić biva promoviram u ni manje ni više do''Viteza reda Oranje Nassau ''.

A sve je počelo davnih 70-tih kada je Ivan Bagarić (rođen 21. studeni 1954),stariji od dvojice sinova (mlađi sin Jure) Matije i Martin Bagarić prvi krenuo kako on sam kaže:'' trbuhom za kruhom '' iz svog rodnog grada Mostara. Inače Matija i Martin Bagarić prosvjetni radnici na području Mostara rodom su iz Tomislavgrada. Kao i mnogi tada Ivan počinje raditi preko firme iz Zagreba (Jugomontaža) današnjoj Montmantaži i nastanjuje se u Kraljevini Nizozemskoj. U Nizozemskoj osniva i obitelj i sa suprugom Milicom dobiva i dvoje djece sina Martina i kćerku Ivanu.

Sav svoj stvaralački rad sa kojim je i zaslužio orden i zvanje ''Vitez reda Oranje-Nassau'' odradio je u dragovoljnoj udruzi zvanoj ''Lize''. Lize je jedna od 8. sličnih .udruga diljem Kraljevine Nizozemske koje djeluju i rade pri državnom aparatu za pitanja manjinskih nacionalnih skupina. Udruga Lize predstavlja manjine sa Juga Europe i to: Italija ,Portugal ,Grčka, Španjolska, Makedonija, Srbija ,Slovenija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Kapeferdi otočja.

Trebamo također napomenuti da isto ovo priznanje i zvanje ''Vitez reda Oranje-Nassau'' isti dan je dobio još jedan član "Lize" također čovjek iz susjedne nam matice domovine Ivica Lupi rođen u Starom gradu (otok Hvar), ali o tom vitezu jedne druge prilike.

Ivan Bagarić hercegovac, jednostavan čovjek  velikog srca koji je svojim dragovoljnim radom i zalaganjem otkriven i prepoznat kao borac za manjinska prava u Kraljevini Nizozemskoj .

U ime pisca ovog teksta i cijele ekipe hercegovina.info još jednom zahvalni smo obitelji Bagarić na poslanim fotografijama iz obiteljskog albuma

HERCEGOVINA.info.