FOTO  Evo kako izgleda 'snajperski toranj' iz sporne Eurowingsove priče o Mostaru

Mostar, Mostar, snajper, snajperisti
Od istaknutih znamenitosti lijepog grada na Neretvi, neimenovani autor istaknuo je Stari most i snajperski toranj.

"Snajperski toranj" nije pojam koji koriste građani Mostara, mnogi čak nisu ni znali na što se on odnosi. Ipak, naziv koji očito ima ishodište u ratu označava srušeni objekt Staklene banke u Mostaru koja se nalazi u samom centru grada, neposredno uz Španjolski trg. Sporni tekst je uklonjen dan kasnije nakon reakcije mostarskog gradonačelnika Ljube Bešlića.

Iako termin "snajperski toranj" nije udomaćen u Mostaru, to ne znači da ga ne koriste drugi, posebno turistički vodiči i agencije koje žele slikovito predstaviti jednu od gradskih ruševina koju fotografiraju tisuće stranih turista, piše Klix.ba.

Zgrada u kojoj je prije rata bila smještena Privredna Banka Sarajevo, a koja je posljednjih dvadesetak godina potpuno ogoljena, izuzetno je živo mjesto, posebno kada je poznato da je objekt službeno zatvoren i zazidan.

Brojni turisti, mostarski studenti i srednjoškolci, putnici namjernici koriste je kao najbolje selfie mjesto u gradu, osamljivanje i sve što ide uz to, od utočišta beskućnika, do improvizirane galerije moderne i ulične umjetnosti. Iako je kretanje objektom vrlo opasno, to ne sprječava mnoge da ga redovno obilaze.

Eurowingsov "snajperski toranj" u doglednoj budućnosti trebao bi ponovo postati poslovna zgrada, ovaj put za smještaj institucija Vlade Federacije BiH u Mostaru. Tako će tužna turistička atrakcija koja Mostar podsjeća na njegove najteže dane prestati biti zanimljiva stranim turistima, a sigurno postati poželjna građanima Bosne i Hercegovine željnim zaposljenja u javnom sektoru.