‘Eurowings’ završio s letovima iz Mostara, čeka se dolazak ‘Ryanaira’

Zračna luka Mostar, Njemačka, Eurowings , Zračna luka Mostar, Eurowings

Letom za Dusseldorf završila je sezona ‘Eurowingsovih letova’ iz Mostara za njemačke gradove. Povratak popularnog niskotarifinog avioprijevoznika mostarski aeerdorom očekuje se u travnju iduće godine. Avioprijevoznik ‘Eurowings’ je od svibnja mjeseca povezivao jednom tjedno Mostar s Dusseldorfom te dva puta sa Stuttgartom.  
Kako se može saznati, ti letovi su bili uglavnom popunjeni popunjeni, što izvjesnim čini nastavak suradnje s ovim avioprijevoznikom i iduće godine. Praksu obustave letove izvan glavne sezone Eurowings je koristio i do sada.  U zimskim mjesecima Zračna luka Mostar ima samo jedan redovan let, onaj Croatia Airlinesa za Zagreb.


Unatoč višemilijunskim ulaganjima i raznim vrstama subvencijama koje dolaze od organa vlasti u BiH, u mostarskoj Zračnoj luci ipak ne dolazi do značajnijeg iskoraka.
Naime, po podacima koje je objavila specijalizirana stranica exyuaviation.com u prvih šest mjeseci kroz Zračnu luku Mostar prošlo je samo 8.489 putnika, što predstavlja smanjenje od 6,4% u odnosu na 2018. godinu. Međutim, očekuje se da konačni pokazatelji na kraju godine budu bolji zbog špice turističke sezone, koja se odvijala izvan razdoblja obuhvaćenih ovom statistikom.  No, pravi iskoraci tek se očekuju, s obzirom na najave koje bi se trebale realizirati iduće sezone.

Ryanair

Naime, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije je odobrila petogodišnji ugovor subvencioniranja letova kompanije Eurowings. Ovaj niskotarifni zračni prijevoznik na osnovu subvencija na osnovu tog ugovora će godišnje do 2023. godine dobivati više od četvrt milijuna eura za letove iz Dusseldorfa i Stuttgarta. Iz proračuna županije se putem subvencija također izdvaja za letove Croatia Airlinesa između Zagreba i Mostara, a po nekim izvorima iznos koji se plaća iznosi pola milijuna eura godišnje.
Osim ovih izdvajanja Vlada Hercegovačko-neretvanske županije iskazala je spremnost za financijsko subvencioniranje eventualnih letova kompanije Ryanair. Dolazak ovog čuvenog irskog avioprijevoznika, s kojim se već dugo vremena pregovara, očekuje se na proljeće. Po zadnjim informacijama, Ryanair planira Mostar povezati s Rimom, Munchenom, te jednim poljskim i skandinavskim aerodromom. Kao opcije ranije su spominjani i letovi iz Belgije, kao i iz njemačkog Frankfurta i norveškog Osla. Kao jaki argument za dolazak ove kompanije navodi se snažan potencijal vjerskog turizma u Međugorju, pogotvo  na eventualnim  rutama iz Italije i Poljske. Očekuje se da bi realizacija dogovora sa ovim avioprijevoznikom mogla početi iduće godine. Time bi Mostar, nakon Banja Luke, mogao postati drugo odredište Ryanaira u Bosni i Hercegovini.  
Također, exyuaviation.com navodi da je Zračna luka Mostar  trenutno u procesu finalizacije dogradnje svoje terminalne zgrade koja je započela u travnju. Očekuje se da će radovi na konstrukciji koja je povezana sa postojećim terminalom biti završena u narednim tjednima. Projekt, vrijedan gotovo pola milijuna eura, financirala je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

FlyBosnia

Također, zrakoplovna kompanija FlyBosnia uvelike je zainteresirana da bude pokretač povratka turista i hodočasnika iz Italije na mostarsku zračnu luku, a samim time i u Međugorje kao glavno odredište većine turista i hodočasnika. S tom kompanijom postoji dogovor o uspostavi letova za razdoblje 2019. i 2020. godine za dovođenje hodočasnika iz Cagliaria, Baria, Napulja, i Rima za Mostar odakle bi nastavljali za Međugorje.  Ova kompanija trenutno ima dva Airbus 319 aviona nove generacije i u svojoj floti očekuje treći Airbus početkom 2020. godine. Zbog ograničenosti kapaciteta sarajevskog aeredroma FlyBosnia trenutno razmatra opcije da bazu za treći avion uspostavi u Mostaru, Banjaluci, ili Tuzli. Osim ovog, postoje veće duže vrijeme ideje i o uspostavi letova  turske kompanije Turkish Airlines. 

Dnevni list