FOTO  EU daje 2,5 milijuna eura: Mostar uskoro dobiva prvi sportski i kulturni centar

Međunarodni izvori financiranja pokrit će troškove izgradnje centra koji ne bi trebao samo ugostiti sportske i kulturne priredbe, već i osnažiti integraciju raznolikih etničkih i društvenih skupina u južnom dijelu Bosne i Hercegovine.

"Općeniti cilj projekta je razvoj društvene infrastrukture, što će olakšati integraciju raznolikih etničkih i socijalnih skupina; projekt bi trebao popuniti prazninu u kulturnim i sportskim kapacitetima, ojačati socijalnu integraciju kroz poboljšanje socijalnih uvjeta i kvalitete života u urbanom području Mostara, kao i dodatno doprinijeti stvaranju uvjeta za održivi razvoj ovog vrlo važnog grada za cijeli južni dio BiH", rekla je za SETimes Svjetlana Vukmirović, voditeljica projekata Western Balkans Investment Framework Europske unije u BiH.

"Ovaj grad od 1945. godine čeka na sportsku dvoranu. Možete samo zamisliti koliko će ta dvorana značiti sportašima. Uvjeti za bavljenje sportom su trenutno jako loši; postoje samo dvije male školske dvorane koje ne mogu primiti niti 200 ljudi. Svi ćemo se uključiti, pa čak i raditi na gradilištu ako je potrebno, samo da se ova dvorana izgradi", rekao je za SETimes Hasan Šišić, ravnatelj Sportskog saveza grada Mostara koji okuplja 108 sportskih društava.

"Izgradnja takve dvorane bila bi fenomenalna", rekao je za SETimes prvak Balkana u džudu Franjo Zadro (23). "To bi bila prva konkretna pomoć od naše države. Trenutno, pomoć države praktički niti ne postoji. Sve sami plaćamo - putne troškove, opremu, organizaciju natjecanja, sve. Sramota je da se grad i država više ne uključe u pomaganje sportašima."

Izgradnja sportskog i kulturnog centra u Mostaru započela je 2007. godine, no radovi su stali zbog nedostatka novca.

"Do sada je izgrađen podrum s garažama, površine oko 28.000 kvadratnih metara. Naravno, financije su problem u svakom ovakvom slučaju, posebice na Balkanu. Čekamo da Razvojna banka Vijeća Europe odobri dodatna sredstva pa da krenemo u daljnju izgradnju. Nakon što dobijemo sredstva, dvorana bi trebala biti gotova za dvije godine", rekao je za SETimes Edin Prašo, direktor ureda za izgradnju.

Projekt zajednički financiraju Western Balkans Investment Framework Europske unije i druge međunarodne financijske institucije koje podupiru društveno-ekonomski razvoj te pristupanje zapadnog Balkana Europskoj uniji.

Mostarske vlasti kažu da će novi centar od 2016. godine moći primiti 4000 ljudi. EU daje 2,5 milijuna eura, od čega 550.000 eura za pripremu projekta i tehničku pomoć, a 2 milijuna eura kao subvencije za plaćanje kamata na kredit. Očekuje se da će Razvojna banka Vijeća Europe osigurati 26 milijuna eura.

Izvor: setimes.com