Ekološka bomba u Mostaru: Središte grada 'pliva' u fekalijama

Trimuša, Smeće, Mostar, fekalije
Naime, već nekoliko dana bore se s nadležnim institucijama po pitanju fekalija koje se ulijevaju u rijeku Radobolju i koje izravno štete svim stanovnicima. Središtem grada širi se nesnosan smrad, a stanovnici više ne znaju kome se trebaju obratiti jer, kako kažu, njihove probleme ne želi riješiti nitko od nadležnih institucija.

Od ranije je također poznato da ovo urbano naselje ima površinsku kanalizaciju koja stvara velike probleme građanima.

Nesnosan smrad

Jedan od stanovnika ovog naselja Vlado Crnogorac ističe kako je posljednjih dana u naselju Vatikan situacija u potpunosti nepodnošljiva.

- Posljednjih par dana ovdje užasno smrdi, osobito u večernjim satima. Tada ne možemo čak ni na balkon izići. Počelo je ljeto, temperature će biti znatno veće, što će uvelike utjecati na povećanje smrada, zabrinuto je kazao Crnogorac. On nam je još kazao da su na ovoj lokaciji prije nešto više od dva mjeseca mijenjane cijevi, a da žitelji još uvijek ne znaju ni zbog čega ni zašto.

Jedan žitelj ovog naselja koji želi ostati anoniman poručio nam je kako je ovo velika ekološka bomba za Mostar, a posebice za naselje Vatikan.

Ono što zabrinjava i ostale žitelje ovog naselja jest opadanje vodostaja rijeke Radobolje, naime, prema njihovim riječima, samo fekalije i otpadne vode tada će teći rijekom.

Rješenje problema

Iz JP Vodovod Mostar dobili smo potvrdu da su mijenjane cijevi prije dva mjeseca, a razlog tome je pokušaj da se smanje problemi s kojima se susreću žitelji ovog naselja.

- Iako smo u 21. stoljeću, još uvijek nije riješen problem površinskih kanalizacija u ovom naselju. Od kada smo promijenili cijevi, to naselje je manje poplavljeno. Jedino konkretno i pravo rješenje je postavljanje kolektora koji bi građanima omogućio normalan život, kazao je za naš list direktor JP Vodovod Mile Puljić. On nam je još otkrio da je za ovaj projekt odobreno pola sredstava iz gradskog proračuna i kako se nada da će radovi krenuti već na jesen ove godine. Na pitanje održava li se voda koja se ulijeva u Radobolju na njezinu čistoću, on nam je kazao da nije.

dnevni list