Dvadesetdvogodišnja Mostarka Edita Marić ostvarila američki san

Ta dvadesetdvogodišnja Mostarka provela je šest mjeseci na stažiranju u Kongresu. Tamo je otišla nakon što je AU BiH svojim studentima međunarodnog prava i diplomacije ponudio mogućnost angažmana na prestižnom zakonodavnom tijelu američke vlasti.

- Nakon saznanja da sam izabrana za stažiranje i da za nekoliko tjedana putujem u Washington D.C. bila sam sretna i uzbuđena. Ne samo da sam prvi put posjetila SAD, već sam upoznala mnoge kongresmene i senatore, asistirala im i radila na mjestu koje je san svakog studenta prava u svijetu. Dobila sam stažiranje u Komisiji za sigurnost i suradnju u Europi, poznatijoj kao Helsinški komitet za ljudska prava - kazala je.

Edita je aktivno sudjelovala i u američkoj predsjedničkoj kampanji.

- Vidjela sam kako funkcionira američki izborni sistem, kako je mladima omogućena lagana komunikacija sa ljudima i kako imaju dobar pristup političkim kampanjama. Nisam nikad bila uključena u izborne kampanje kod nas, tako da mi je to bilo posebno iskustvo.

S obzirom da sam u Washington stigla početkom listopada, odlučila sam se pridružiti intenzivnoj predizbornoj kampanji čiji je ishod bio neizvjestan do samog kraja. Iako je predsjednik Barack Obama imao podršku iz prvog predsjedničkog mandata, val neviđenog entuzijazma je stigao sa kandidaturom republikanca Mitt Romneya - prisjetila se studentica Američkog univerziteta u BiH, koja je radila za Republikanski nacionalni odbor u Washingtonu, ali i u drugim područjima Sjedinjenih Američkih Država.

- Radila sam kampanju vikendom u Fairfaxu, u Virginiji, sa drugim volonterima gdje smo obilazili kućanstva i razgovarali sa glasačima o predstojećim izborima. Bila sam član najaktivnije kampanje nekoliko dana prije izbora u Fairfaxu s više od 400 tisuća posjećenih kućanstava za samo dva dana. Kampanja se sastojala i od rekordnog telefonskog kontaktiranja i pozivanja na izbore - istakla je Edita.

Nakon što je Barack Obama ponovo izabran za američkog predsjednika, Edita je volontirala na njegovoj inauguraciji.

- Nekoliko mjeseci nakon predizborne kampanje, odlučila sam da volontiram na predsjedničkoj inauguraciji Obame. Cijeli dan sam provela sa kolegama. Ljudi su bili uzbuđeni, od zore su metroi bili puni, svi su jedva čekali inauguraciju. Atmosfera na Capitol Hillu za vrijeme govora bila je fantastična - kazala je studentica iz BiH.

Tokom stažiranja u američkom Kongresu, Edita je upoznala i dokazane prijatelje Bosne i Hercegovine - senatora Benjamina Cardina i kongresmena Christophera Smitha. Prisustvovala je i debatama na Capitol Hillu, kao i događanjima u brojnim Institutima kao što su Brookings Institute, Atlantic Council, Center for Strategic and International Studies, te prestižnim univerzitetima poput Johns Hopkins University i George Washington University.

Uprkos brojnim obvezama tokom stažiranja u Kongresu i volontiranja u izbornoj kampanji, Edita je nastavila s obrazovanjem putem on-line sistema za učenje na daljinu.

- Tokom stažiranja od šest mjeseci, nastavu sam pratila putem sustava koji mi je omogućio kvalitetan pristup predavanjima i olakšao komunikaciju sa profesorima. Iako se na početku činilo zahtjevnim studirati i stažirati u isto vrijeme, uspjela sam uskladiti sve obveze bez negativnog odraza na moje ocjene - istakla je Edita.

Nakon stažiranja u Washingtonu Edita se vratila u BiH, gdje je nastavila školovanje na Američkom univerzitetu. Sad namjerava stečena znanja prenijeti kolegama.

- Nosim pozitivne utiske o američkoj kulturi, ljudima i stilu života. Namjeravam to podijeliti sa novim aplikantima i pomoći im da se što lakše prilagode načinu života i rada u Americi. Nakon magistarskog studija, svojim obrazovanjem i stečenim iskustvom namjeravam aktivno sudjelovati i pomagati u razvoju BiH - poručila je Edita Marić, studentica iz BiH koja je ispunila "američki san" i postala svojevrsna "studentska ambasadorica" BiH - saopćila je Služba za odnose s javnošću Američkog Univerziteta u BiH.

Fena