Draženko Miletić: Nećemo dopustiti da grad bude taocem 40-ak huligana

Ispostavljanje računa

Ako je suditi po njegovim izjavama, policija je konačno krenula u rat s huliganima što prave nerede i razbijaju po gradu, a do jučer su već pritvorena četvorica navijača Zrinjskog, koja su priznala da su prekjučer napala policajce, gađajući njihova vozila i njih svim što im je palo pod ruku, dok ih je još 40-ak zaradilo prekršajne naloge po Zakonu o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, piše Dnevni list

Njima prijete novčane kazne između 500 do tisuću maraka, a četvorici koja su se drznula napasti policajce, "smiješe se" i zatvorske kazne u rasponu od tri mjeseca do tri godine. "Ovaj put ispostavit ćemo račun onima koji su pravili nered", izjavio je Miletić objasnivši kako se, dok je on na čelu mostarske policije, ovakvi incidenti više neće opraštati. Dnevni list podsjeća, huligani, njih 200-tinjak uglavnom golobradih navijača Zrinjskog, u nedjelju su se, pred utakmicu Velež - Zrinjski, okupili u Dubrovačkoj ulici, gdje su izišli iz svojih autobusa i pješice krenuli prema istočnoj strani grada, gdje su ih dočekali policijski kordoni u Centru 2 i dva puta ih vratili natrag, nakon čega je ubrzo došlo do nereda. Skupina revoltiranih navijača ubrzo je krenula prevrtati kontejnere kod hotela Ero te kamenjem gađati policajce, što je na trenutke podsjećalo na pravi ulični rat, sve dok se huligani na kraju, po iskušanom receptu, nisu razbježali u svim smjerovima po mostarskim ulicama. 

"Oni su tu mislili da je kraj, nije kraj, gospodo, utakmica se za nas igra i dalje", kaže Miletić, dodajući da su ubrzo svi s popisa navijača završili na policijskoj obradi.

Sukobi među navijačima


"Prošlo je vrijeme kad su mogli otići nakon toga. Oni bi dosad govorili da se ne zna tko je pravio nerede, upadali bi zamotani, zamaskirani kao da su na Gazi na istočnoj obali, nije ovo Gaza. Tako da smo mi počeli dovoditi, privoditi one ljude koji su to radili, jer na kraju krajeva, mi imamo i njihove popise, bilo je onih koji su sami dolazili, tako da smo mi u tijeku sinoćnje večeri (op.a preksinoćne) priveli do 40 ljudi. Bilo je momaka koji i nisu sudjelovali u neredima, a koji su bili na tom popisu, mi smo njih pustili, imali su alibije, nisu bili na mjestu gdje su se odvijali neredi, a dogodilo se i to da smo već identificirali četvoricu koja su priznala da su napala ovlaštene osobe, oni su zadržani kod nas u pritvoru, a ostalima koji su sudjelovali u neredima ići će kazne od 500 do tisuću maraka, izjavio je policijski načelnik, kazavši kako ovaj put policija neće zaboraviti nerede. 

"Ja ne znam zašto su moji prethodnici zaboravljali, ali ja neću. Kada donesu kući kaznu od tisuću maraka, pitat će se i tata i majka gdje su im bila djeca", naglasio je Miletić, koji je, ako je suditi po njegovim izjavama, i sam pomalo razljućen ponašanjem golobradih huligana. Naime, prema njegovima riječima, policija je navijačima izišla ususret, dopustila je da 200 navijača Zrinjskog ide u Vrapčiće, sve su im organizirali, a oni su uzvratili napadima na policiju i neredima.
"Bitno je ovdje naglasiti da njih policija nije zaustavila, oni su sami rekli svojim vozačima autobusa da stanu, počeli su izlaziti iz svojih vozila, okupljati se u skupinu i htjeli sami prijeći", kaže Miletić. Kako doznaje Dnevni list, nerede je inicirala skupina navijača kojima nije bio dopušten odlazak na utakmicu. Naime, huligani, oni najokorjeli, kojima je bilo zabranjeno ići u Vrapčiće, jer su poznati po nasilničkom ponašanju, posvađali su se sa navijačima Zrinjskog i na kraju su ih nagovorili da, umjesto da idu na utakmicu, idu s njima praviti nerede. "Huligani kojima nismo dopustili ići, jer se zna da izazivaju nerede, stali su predbacivati pa čak i prijetiti navijačima koji su već bili spremni ići autobusima u Vrapčiće. Predbacivali su im tipa; "Jeste p..ke, zašto idete na utakmicu, uopće se ne solidarizirate s nama", pa su na kraju svi zajedno krenuli pješice niz grad gdje su na kraju pravili nerede", doznajemo iz dobro obaviještenih izvora.