Dokad će ulica u središtu Mostara bit raskopana?

...koji su cijelo ljeto umjesto ugodne šetnje tim dijelom grada pri prolasku bili prisiljeni gutati prašinu, a dolaskom jeseni bivati blatnjavi te im je bilo onemogućeno kretanje. To je razlog pritužbi uz koje se navodi nerad, neodgovornost i bahatost odgovornih i relevantnih osoba, zbog čega su građani Mostara, ne znajući kad će tome doći kraj, poslali upit našoj redakciji. Iako je okončanje radova u više navrata prolongirano, daljnji tijek zbivanja, po svemu sudeći, za sada je još uvijek apsolutna nepoznanica. To nam je kroz jučerašnji razgovor kazao i Tihomir Sesar, nadzornik radova na rekonstrukciji vodovodne mreže navedenog projekta.
Nije gotova dokumentacija

Iako nije mogao govoriti o rokovima i terminima nastavka radova, jasno je kazao da je još uvijek neriješena sva potrebna dokumentacija.
- Koliko znam, radi se zadnja projektna dokumentacija koja je u fazi revidiranja i usuglašavanja kompletnog projekta. Trebala je biti čak organizirana javna rasprava o tom projektu s obzirom da je riječ o jedinstvenom poduhvatu rekonstrukcije Španjolskog trga i ulice o kojoj govorimo, naglasio je Sesar. Radovi na spomenutoj ulici su se, kako navodi, trebali nastaviti, a ovih dana trebala je biti gotova i projektna dokumentacija.
- Izvršena je rekonstrukcija vodovodne mreže i podzemnih kablova za javnu rasvjetu i sve ostalo, kazao je Sesar, napominjući kako je taj dio i bio u njegovoj nadležnosti.
Osvrnuvši se na radove koji se obično izvode prilikom rekonstrukcije, Sesar napominje da se treba paziti na kvalitetu kako bi projekt koji se toliko čekao bio i što dugoročniji.
- Kad se jednom radi, treba uraditi kvalitetno i dobro. Osim vodovodne, električne i telekomunikacijske mreže potrebno je uraditi i rekonstrukciju nogostupa i rasvjete kao i samog asfalta, pri čijem se postavljanju posebno mora paziti na drvorede i platane čiji korijeni su duboko ispod asfalta, pojasnio je Sesar, koji je kao stručnjak u ranijim razgovorima završetak radova predviđao za kraj ove godine.

Nepoznat početak radova

U kojoj fazi se izrada problematične dokumentacije nalazi, kad će dugo najavljivani radovi konačno započeti i koliko će puta biti prolongirani zbog vremenskih prilika koje sudeći prema godišnjem dobu, po mišljenju stručnjaka, nisu pogodne za iste, sasvim je neizvjesno.Unatoč brojnim pokušajima, na žalost, odgovor nismo uspjeli dobiti ni od prometnog inženjera Dražena Vrljića iz Odjela za urbanizam i građenje grada Mostara.
Ulica koja je nekad bila među najljepšim u gradu, sudeći prema trenutačnoj situaciji, neće skoro zablistati punim sjajem, a građani su, nažalost, navikli da predstavlja ruglo, izaziva nelagodu i strah od kretanja osobito u večernjim satima, pa ju već duže vremena svjesno i ciljano zaobilaze u širokom luku.
- Pored rupa i blata što su postale glavne odlike nekadašnjeg šetališta, nedostatak rasvjete u večernjim satima izaziva jezivu nelagodu i pri samoj pomisli, česta je jadikovka koja se čuje među Mostarcima.

Najavljivano tijekom ljeta

Podsjetimo kako je proteklog ljeta, prema planovima obnove mostarskih ulica, po završetku radova na Rondu najavljivana rekonstrukcija bivšeg Lenjinovog šetališta s jasnom slikom izgleda. Što se tiče navedenog šetališta, u kojem je do sada postojala zabrana prometa, kako je Vrljić u više navrata pojašnjavao, prema predviđenom projektu, doći će do promjene pa će tako biti slobodna za prometovanje, ali u istoj će biti osigurana parkirališna mjesta samo za korisnike i vlasnike institucija u spomenutoj ulici. Najavljivao je kako će izvođači radova veliku brigu posvetiti asfaltiranju kolnika, te da će kao u dosad obnovljenim prometnicama biti postavljene kamene ploče, što bi u konačnici vratilo zasluženi sjaj ovoj ulici. Međutim, kako još nije usuglašena projektna dokumentacija, vidljiva slika navedenog još je u gustoj mali.

Piše: Gordana Šimović/dnevni list