Dok se zgrade obrušavaju, gradske vlasti šute

Mostarska zgrada preko puta Doma zdravlja
Nažalost, ovo je samo jedno u nizu urušavanja koje smo proteklih godina zabilježili na mostarskim ulicama, a gradske vlasti po tom pitanju ne poduzimaju ništa, iako bi trebale što hitnije sanirati zgrade koje su oronule i predstavljaju svakodnevnu opasnost za stanovnike.

Nema sredstava

Odgovor na pitanje zašto se ne poduzimaju hitne mjere opreza kako ne bi došlo do neželjenih posljedica, potražili smo kod šefa inspekcijske službe grada Mostara Hilme Đidelije. Prema njegovim riječima, grad trenutačno ne raspolaže s potrebnim financijskim sredstvima da bi se mogle poduzeti konkretne mjere opreza i sanirati takvi objekti.

“Ono što mi možemo uraditi jest preventivna mjera, zaštititi trakama objekte koji su pod nadležnošću grada. No, trenutačno nisu izdvojena sredstva u gradskom proračunu za takve poduhvate, te je trenutačno ne izvodljivo djelovati po tom pitanju”, kazao je Đidelija. Također je naglasio da su s obzirom na vremenske prilike koje nas očekuju, kada će biti dosta drastičnih promjena, za očekivati češća obrušavanja s ruševnih zgrada, te će biti nužno zaštiti građane od neželjenih obrušavanja.

Jedna u nizu

Samo nekoliko dana kasnije s ruševine zgrade KUD-a “Abrašević” obrušila se gomila građevinskog materijala na ulicu. Na svu sreću, ni tu se nitko nije našao u neposrednoj blizini za vrijeme obrušavanja, pa nije bilo neželjenih posljedica.

No, ono što je ironično u cijeloj priči je to da se mjesto urušavanja nalazi nedaleko od sjedišta Vlade Federacije BiH u Mostaru, Županijskog suda i drugih važnih mostarskih institucija.

Dnevni list