Doček Nove u Mostaru: Zašto bacati novac kad ne postoji interes kod ljudi

Doček Nove u Mostaru: Zašto bacati novac kad ne postoji interes kod ljudi
Razlozi zbog čega se isti ni ove godine neće organizirati su manje-više poznati jer činjenica je da za ovakve manifestacije novca u gradskoj blagajni odavno nema. Treba li Mostaru uopće doček na otvorenom?! Brojni građani su mišljenja da treba i da takva jedna manifestacija grad čini gradom, te da Mostar kao središte hercegovačke regije isti zaslužuje. No, mnogi su mišljenja, s obzirom na ranija iskustva, kako za nešto što nema veliki interes kod građana i ne treba izdvajati sredstva.

Projekt osuđen na propast

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić je mišljenja kako je organiziranje dočeka na otvorenom investicija za koju Grad u ovom trenutku nema mogućnosti riskirati.
- Naravno tu je bitan financijski čimbenik. Svjedoci smo da veliki broj i europskih gradova odustaje od dočeka na otvorenom upravo zbog financijske krize, i da se polako odustaje od tih populističkih običaja. Mi smo išli ove godine na tu varijantu da Grad malo više ukrasimo, a tu je i Novogodišnji sajam. Ranije se pokazalo da se, najviše zbog vremenskih prilika, mali broj ljudi odluči na doček na otvorenom. Iz svih tih razloga nismo htjeli bespotrebno trošiti novac na nešto čime građani ne bi bili zadovoljni, kazao je Bešlić. I predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara Murat Ćorić sličnog je mišljenja, te ističe kako pored financijskih razloga Gradu nije u interesu izdvajati sredstva za nešto što je već osuđeno na propast.
- Ranije smo imali iskustva koja se nisu pokazala baš pozitivnima. Interes za doček na otvorenom koji je bio organiziran na Španjolskom trgu bio je minimalan. Većina građana Mostara za doček ide izvan grada tako da cijenim da trošak koji bismo napravili za organiziranje dočeka na otvorenom ne bi polučio baš dobre rezultate. Pored financijske nemogućnosti da se nešto organizira sagledali smo da nema prevelikog interesa, a i vrijeme je uvijek rizičan čimbenik, tako da su uložena sredstva uvijek rizična kod takvih vrsta manifestacija i uloženi novac se ne opravda, kazao je Ćorić.
Voditeljica gradske Službe za kulturu Inga Dragoje-Mikulić je mišljenja kako su Mostaru mnogo više potrebnije druge stvari nego doček na otvorenom.
- Naravno da je doček na otvornom potreban ovom gradu, ali prije toga Mostaru su druge stvari potrebnije, počevši od čistih i uređenih ulica, uređenih parkirališta, odnosno jedno normalno funkcioniranje grada na komunalnoj osnovi, pa tek onda doček na otvorenom, kazala je Dragoje-Mikulić, pojasnivši kako sredstva za organiziranje dočeka na otvorenom uopće nisu bila ni planirana prilikom usvajanja proračuna za ovu godinu.
- Ove godine imamo Novogodišnji sajam na Kantarevcu na kojem je postavljena pozornica. Budući da nemamo novac za plaćanje honorara nekim poznatim zvijezdama, ostaje poziv domaćim bendovima da će im, ukoliko besplatno žele nastupati na novogodišnjoj noći, Grad ustupiti pozornicu i razglas, kazala je Dragoje-Mikulić.

Blagdanski ugođaj

S druge stane, vijećnici su mišljenja kako se za doček Nove godine na otvorenom ipak trebalo nešto organizirati kako bi i građani ovoga grada osjetili ugođaj božićnih i novogodišnjih blagdana.
- Činjenica jest da je Mostar u financijskoj krizi. Zbog nedostatka financijskih sredstava odustalo se od mnogih stvari, a ne samo od novogodišnjeg programa i iz tog razloga mogu prihvatiti činjenicu da se moralo štedjeti. No, ipak mislim da ovo što nam se nudi u predblagdansko vrijeme nije dovoljno, te da se s istim sredstvima moglo dosta toga kvalitetnije ponuditi. Mislim da je ta kvalitetnija ponuda i važnija od samog dočeka, kazao je vijećnik Oliver Soldo.
Vijećnik Elvir Zlomušica kazao je kako je organiziranje dočeka Nove godine na otvorenom pitanje samog civilizacijskog i kulturološkog aspekta društva.
- Trebala su se naći neka sredstva da se organizira doček na otvorenom. Jesu li se u to trebale uključiti i druge jedinice lokalne samouprave, ili veća razina vlasti, ja ne znam. No, iskreno rečeno, u Mostaru dosad i nije bilo nekog velikog odziva za doček na otvorenom. S druge strane, isti se trebao organizirati da bi se ljudima pružila neka mogućnost. Mostar je ipak kulturološko obrazovno i regionalno središte Hercegovine i trebalo je nešto organizirati, kazao je Zlomušica. Kažimo i to kako je posljednji put novogodišnji doček na otvorenom organiziran 2009. i to u sklopu predizborne predsjedničke kampanje Milana Bandića, a posljednji put u organizaciji Grada bio je 2008., kada je Mostarce u najluđoj noći na Španjolskom trgu zabavljao hrvatski rock sastav Pips Chips & Videoclips.

Mostar i nije toliko siromašan grad

Vijećnik Nedjeljko Prljeta smatra kako Mostar i nije toliko siromašan grad da ne može organizirati doček na otvorenom.
- Mislim da se minimalna sredstva mogu osigurati da se grad ljepše ukrasi i da se organizira doček kako bi se ljudima stvorio neki blagdanski ugođaj. Mi nismo toliko siromašan grad da to ne možemo realizirati. Ljudima je potrebno da se malo opsute i da se stvori neka blagdanska atmosfera, kazao je Prljeta

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dnevni list