Dobre vijesti iz Zračne luke Mostar: Rast broja putnika

Dobre vijesti iz Zračne luke Mostar: Rast broja putnika
...a dobre rezulate posljednjih mjeseci bilježi i mostarska zračna luka. No, nadležni tvrde, oni mogu biti i bolji.

Imajući u vidu da je zgrada terminala bila u potpunosti uništena, kao i cijela infrastruktura mostarske zračne luke koja je za zračni promet ponovno otvorena prije 17 godina, nakon što je u potpunosti obnovljena sredstvima Europske zajednice, cilj Menadžmenta zračne luke je da vrate putnike koji su ih napustili u ratnom i poratnom razdoblju i koristili usluge zračnih luka u Dubrovniku i Splitu u charter prijeevozu do Međugorja.

Iako se mjesecima špekuliralo o padu prometa u mostarskoj zračnoj luci, objavljeni podaci pokazali su sasvim drugo. Naime, svi mjeseci ove godine su pokazali rast broja putnika u odnosu na prošlu godinu. Rekordan je bio kolovoz koji je imao skoro tri tisuće putnika više u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Prije rata rekord je bio 86.000 putnika godišnje što je maksimum za koji je ova zračna luka infrastrukturno osposobljena. Prošle godine došli su do broja od 78.000, a ove godine očekuju da će dostići brojk i do 85.000 putnika.

"Mi smo došli do vrhunca naše infrastrukturne moći, ostvarili smo ono što se od nas očekuje, vratili smo naše putnike, za ove kapacitete zračne luke", izjavio je za N1 Marin Raspudić, direktor zračne luke Mostar.

Mostarska zračna luka postala je bogatija za još jednu direktnu liniju te je tako obogaćena zračna veza prema još jednoj europskoj destinaciji. U suradnji s agencijom "Pro-Pak Hercegovina" i aviokompanijom Sea Air, uvedena je direktna linija Mostar - Stuttgart, no zbog velike potražnje za ovom destinacijom ukinuta je linija s presjedanjem u Osijeku koja je bila uvedena prije nešto više od mjesec dana.

"Isplatiti se neće još dugo jer to su dugoročni projekti. To su velika ulaganja da bi se došlo do povrata uloženog. Za Osijek ne otkazujemo letove, jer i s jednim putnikom mi letimo za Osijek. U pripremi su nam linije za Munchen i Frankfurt, a u idućem tjednu trebala je startati linija za Prištinu, ali imamo problema sa Kosovom - ne samo mi nego i sve aviokompanije", rekao je Mario Glišić, direktor turističke agencije Pro-Pak Hercegovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja prvenstveno moram izraziti zadovoljstvo sa linijom Stuttgart koja možda ima najveći fokus interesa među trenutnom populacijom u Hercegovini", kazao je Marko Đuzel, rukovoditelj sektora prometa i sigurnosti aerodroma.

Linija Mostar-London s presijedanjem u Osijeku je započela 9. studenog. Također, zbog mnogobrojnih hodočasnika koji dolaze u Međugorje, a koji vole i posjetiti dio Jadrana od Neuma, Makarske rivijere do Splita, planira se uvesti i linija Poljska-Mostar.