Djelatnici Metalne industrije Soko četiri godine u štrajku

štrajk, radnici, granit, soko, štrajk, Novi Travnik, štrajk, HNŽ, Mostar štrajk, Mostar
Četiri duge godine ništa se nije promijenilo na bolje. Novi vlasnik Slovenac Iztok Gubanc prilikom kupnje se obvezao da će sve djelatnike zadržati na poslu, uložiti u proizvodnju, a treće godine zaposliti i nove radnike, međutim, nijedno od obećanja nije ispunio.

Djelatnici su počeli gubiti nadu da će ikada dobiti svoja potraživanja. Ista su se u međuvremenu nakupila, tako da slovenski vlasnik djelatnicima duguje 17 plaća plus doprinose. No, unatoč nepromjenjivom stanju posljednjih godina, ostao je u njima tračak nade da će svemu doći kraj.

''Idućeg tjedna bismo trebali dobiti informacije o sudskom postupku koji je pokrenut nakon što je slovenski vlasnik uložio žalbu na tužbu djelatnika'', potvrdio je za Dnevni list Vahid Omanović, predsjednik Sindikata MI Soko. Prema njegovim riječima, djelatnici neće odustati od svojih potraživanja, i nastavit će se boriti sve dok ne ostvare sva prava.

Štrajk je otpočelo šezdesetak djelatnika, a broj se u međuvremenu smanjio na nekih trideset ljudi, jer je jedan dio njih stekao pravo na mirovinu. Ostali su, ne preostavši im ništa drugo, krenuli u borbu za svoja prava, kojoj se još uvijek ne nazire kraj.
Podsjetimo i to kako je na osnovi tužbi koje su pokrenuli djelatnici Metalne industrije Soko, Sud pokrenuo prodaju strojeva, no djelatnici od prodaje istih nisu dobili ni marke. Čak i tada su zanemareni, što im je dodatno ubilo nadu da će ikada ostvariti svoja prava te produžilo njihovu agoniju.

''Svakodnevno dolazimo na posao, a ništa ne radimo, samo dežuramo. Međutim, ne zna do kada ćemo i to moći izdržati budući da je postalo u posljednje vrijeme jako opasno jer je sve više provalnika i lopova u blizini. Strahujemo za život na poslu, da nas neko ne napadne i ozlijedi, ma to je strašno'', rekao je Omanović.

Dodaje kako ni jedan od djelatnika neće odustati od svoje pokrenute tužbe, te je poručio Agenciji za privatizaciju HNŽ-a da nemaju potrebu praviti početni bilanca i tražiti novog kupca, jer je to samo za njih mrtvo slovo na papiru.

Omanović kaže kako ni sam ne zna što dalje, kao ni kome se obraćati, te kako su radnici prepušteni sami sebi. No, tvrdi kako od štrajka neće odustati.

Prema njegovim riječima, odavno nitko i ne brine o tome u kakvom su položaju djelatnici MI Soko te uspijevaju li preživjeti u ovim surovim vremenima, kada je svaka marka upitna.

''Već godinu dana ne dobivamo nikakva primanja. Ranije nam je Vlada nešto davala, ali nema više ništa ni od njih. Svi su dignuli ruke i zaboravili nas'', rekao je Omanović za Dnevni list.