Dječak tješi druge pacijente: ‘Ne bojte se, ja sam preživio eksploziju’

ekspolozija, vihovići, uspješan oporavak
ručne bombe M35, tzv. talijanke, koju je netko očito nemarno odbacio u zapušteni strmi klanac u blizini njegova obiteljskog doma, gdje su u kritično vrijeme majka i njezin mališan bezbrižno brali kuke. I ona je tom prilikom ozlijeđena, srećom lakše. Dok je kroz šiblje trčao prema njoj, eksplozija je dječaka odbacila više od pet metara pa je u bolnicu dovezen sav u ranama i krvi, piše Večernji list BiH.

- Odlično se oporavljaju i supruga i najmlađi sin od ukupno četvero djece.

Supruga je zadobila više rana na bedru i neki geleri su se već mogli izvaditi, a neki će možda trajno ostati u tijelu. Kod dječaka je to puno ozbiljnije. Liječnici kažu da ga je, od 1200 kuglica, koliko ih ima ova bomba, pogodila trećina njih.

Gelera je bilo najviše po nogama. Ima ih po rukama i glavi. Većinu je moguće izvaditi, a neki će s vremenom možda sami izaći, dok će neki, najvjerojatnije, i ostati u tijelu. Trenutačno čekamo vrsnog plastičnog kirurga iz Zagreba koji bi trebao uraditi još jedan zahtjevniji operativni zahvat. Najbolji mostarski liječnici su uz njega i hvala im puno zbog toga - ističe otac Kodžo kojega smo zatekli u bolnici na Bijelom brijegu, kao i školske prijatelje ovog ‘heroja ulice'. Oni su ga s učiteljicom posjetili i uime svih ostalih zaželjeli mu što skoriji oporavak.

- S našim malim pacijentom u sobi su bila dvojica starijih dječaka koja su imala poteškoće sa slijepim crijevom, a on ih je tješio i umanjujući im tegobe govorio: "Ne bojte se, ja sam preživio eksploziju!" - kažu nam s divljenjem u ovoj bolnici.

Inače, sudeći po vanjskoj koroziji na naknadno pronađenoj "košuljici" eksplodirane ručne bombe M35, čiji početak proizvodnje datira još iz 1935. ,a koja se u ubilačke svrhe koristila u Drugom svjetskom i proteklom Domovinskom ratu, računa se da je suludo odbačena unatrag desetak godina. Istraga o ovom nemilom slučaju još traje.