FOTO  Djeca iz tri mostarska vrtića zajedno posjetila vjerske objekte u sklopu projekta 'Razgovarajmo o pravima'

Djeca iz tri mostarska vrtića zajedno posjetila vjerske objekte u sklopu projekta 'Razgovarajmo o pravima'
...sa svojim odgajateljicama posjetila su ovih dana franjevačku crkvu u Mostaru, manastir u Žitomislićima i Karađozbegovu džamiju u Mostaru.

Ove posjete realizirane su u sklopu projekta ''Razgovarajmo o pravima'', koji sponzorira Ambasada SAD-a u BiH. Nositelj projekta je Inkluzivni vrtić ''Sunčani most''.

S velikom radoznalošću i pažnjom djeca su razgledala vanjski izgled vjerskih objekta i mnoge pojedinosti unutar svake bogomolje. Pratila su svaku riječ svećenika i vjerskih službenika dok su im, na njima primjeren, jednostavan način, na svako pitanje odgovarali. A svašta ih je zanimalo: i to kako su svećenici obučeni i to čemu u crkvi i džamiji služi ovo ili ono. Vidjela su djeca mnogo toga što do sada nisu imala priliku vidjeti, pa su znatiželjno pitala, a ljubazni domaćini su se trudili da im objasne. Zanimljivo je bilo, i poučno, i odraslima. I njima su ta objašnjenja pomogla da dopune svoje ranije spoznaje o raznolikostima u vjerskom životu.

Vjerujemo da su djeca iz ovih susreta izišla obogaćena za spoznaje o tome da je život pun raznolikosti, da u svijetu u kojemu žive ima i nešto drukčijih od nas. Da ima i onih koji na nešto drukčiji način gledaju svijet oko sebe nego što ih mi vidimo u svojoj kući, u svojoj obitelji. I da to nije ništa neobično, dapače: da što više znamo o onima koji su po nečemu drukčiji od nas, to smo bogatiji i lakše ćemo razumjeti jedni druge i lakše se o svemu sporazumjeti.

Ovim smo posjetama htjeli (i, nadamo se, uspjeli smo) djeci pokazati da se ljudi trebaju truditi da se što bolje obavijeste jedni o drugima, da je bogatstvo u tome što ćemo uvažavati i poštovati različita mišljenja i osjećanja. Mislimo da nas ne vara dojam o tome da su svi ovim druženjem bili zadovoljni. Djeca i njihove odgajateljice istinski su uživali u ovim posjetama!

Naš sljedeći korak je organiziranje likovne radionice u kojoj će djeca kroz slikanje, modeliranje, skulpturu, izraziti dojmove o onome što su vidjela i doživjela. Nakon likovne radionice, Inkluzivni vrtić ''Sunčani most'', kao nositelj ovog projekta, organizirat će sedmodnevnu izložbu dječjih radova u jednoj od mostarskih umjetničkih galerija.