Direktor Aluminija za sarajevske Dane o novomu valu svjetske financijsko-gospodarske krize

Direktor Aluminija d.d. Mostar Ivo Bradvica dao je za ovotjedno izdanje sarajevskoga časopisa Dani (objavljeno u četvrtak, 18. kolovoza 2011. godine) izjavu, kao dio većega teksta, nazivlja Nema svjetla na kraju tunela jer nema ni tunela, u nadnaslovu: Menadžeri bh. tvrtki o mogućoj novoj recesiji.

Tekst potpisuje novinar Jakub Salkić, a osim s direktorom Aluminija, razgovarao je i s direktorom sarajevskoga Klasa, direktorom grudske Violete, glavnim direktorom MMS grupacije, vlasnikom trgovinskoga lanca AMKO Komerc i mostarske prehrambene industrije Hepok te s vlasnikom tvrtke Grizelj.

Izjavu direktora Ive Bradvice prenosimo u cijelosti:

Imajući u vidu sve negativne prognoze koje dolaze uglavnom sa Zapada oko negativnoga utjecaja svega ovog što se događa na burzama, možemo očekivati negativne refleksije i u BiH. U svakomu slučaju, to će se odraziti i na nas u BiH, s tim da mi u BiH ne bismo trebali biti izloženi toliko tom drugom udaru kao što su neke druge zemlje u Europi kao npr. Italija, Francuska, Španjolska i još neke, zbog toga što BiH nije puno zadužena. Smatram da je zaduženost bitan moment, opće je poznato da je BiH manje zadužena nego i Srbija i Hrvatska. Ono što posebno zabrinjava u BiH je činjenica da pogoršan kreditni rejting znači da uopće nema interesa za BiH kad su strana ulaganja u pitanju. To je ono što treba da nas brine, a svi znamo da bez investicija nema oživljavanja i povećanja proizvodnje, odnosno bez ubrizgavanja određenih sredstava u proizvodnju nema ni općega napretka a to onda znači da će ovdje i dalje vladati razdoblje stagniranja što ne može ohrabrivati građane, jer svi znamo da je ovo stanje nikakvo, neizdrživo. Ne očekujem brzi izlazak iz ovoga stanja, prema nekim američkim analitičarima ovo razdoblje stagniranja može potrajati i deset godina. Ekonomska situacija će vjerojatno ovisiti, u regiji i BiH, od nekoliko čimbenika koje sam istakao, od stranih ulaganja i toga koliko će se domaće gospodarstvo uspjeti oživjeti. Trenutno stanje i ono što se čini na tom planu ne daje nikakva povoda za ružičaste i svjetlije prognoze. Npr. Aluminij je najveći izvoznik u ovoj državi i nema nikakvih stimulacija za izvoz, a bez izvoza nema napretka.

aluminij.ba