Diplome priznate u SAD-u i Europi

Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije izdalo je rješenje kojim se odobrava rad AUBiH-u na području HNŽ-a u akademskoj 2011./ 2012. Sada su u tijeku promocije u školama i upis studenata, a u listopadu namjeravaju započeti s nastavom na tri fakulteta: bankarstvo i financije, komparativno pravo i informacijske tehnologije, a istodobno čekaju odobrenje za 12 novih programa. Tom prigodom razgovarali smo s veleposlanikom Clifordom Bondom, potpredsjednikom AUBIH-a za međunarodne odnose. 

Koje su temeljne prednosti AUBIH-a za buduće studente kako bi ih se zainteresiralo za upis?

- AUBIH postoji već pet godina, a u lipnju će diplomirati druga generacija studenata. Našim studentima se sviđa američki način liberalnog učenja koji nudimo u suradnji s Državnim sveučilištem iz New Yorka, koje je najveće državno sveučilište u SAD-u. Nudimo SUNY (State University of New York) nastavni plan i program, predavanja Američkih profesora su na engleskom jeziku te nudimo mogućnost stjecanja BiH i američke diplome, koje su priznate u SAD-u i Europi. Nudimo američki pristup visokom obrazovanju koji naglašava praktičnu primjenu znanja i izgradnju vještina rješavanja problema. Studenti na našim fakultetima u Tuzli, Banjoj Luci, Sarajevu i uskoro u Mostaru smatraju vrijednim otvoren pristup i pozornost koju pridaje naš fakultet te raznolike mogućnosti koje nudi Sveučilište kako bi sudjelovali u akademskim, društvenim i sportskim aktivnostima. Ulažemo posebne napore kako bi našim studentima omogućili kontakt s visokim BiH i američkim dužnosnicima, uključujući sudjelovanje na nedavnim susretima s gospođom Clinton - državnom tajnicom, gospodinom Steinbergom - zamjenikom državne tajnice te s brojnim izaslanstvima američkog Kongresa koji su zainteresirani da saznaju kako mladi ljudi u BiH razmišljaju. 

Za potrebe obrazovanja studenata i znanstveno-istraživačkog razvitka AUBiH-a, angažirani su kadrovi s obrazovanjem i iskustvom stečenim na prestižnim američkim sveučilištima, koji osiguravaju izvođenje nastave isključivo na engleskom jeziku i u isto vrijeme kod studenta, primjenom Harvard “case-study” metoda učenja utemeljenih na analizama primjera iz prakse, potiču kritičko razmišljanje i kreativan pristup rješavanju problema. Uz to našim studentima smo omogućili pristup tzv. SUNY digitalnoj biblioteci s 18 milijuna naslova, skraćeni semestar u SAD-u na SUNY Cantonu, mogućnost sudjelovanja u Work & Travel programu u SAD-u, kao i praksu u tvrtkama i državnim institucijama u BiH.

Koliko će po vama AUBIH studenti pomoći u izgradnji boljeg društva u Bosni i Hercegovini?

- Misija AUBIH-a je izgradnja generacije studenata koji mogu preuzeti vodeće pozicije u vlasti i poslovanju i koji će dijeliti zajedničku viziju o BiH kao punopravni članovi Europske unije. Obrazovanje naših studenata ne završava se s njihovim diplomiranjem. Mi potičemo cjeloživotno učenje i otvorenost za nove činjenice i ideje. Naše studentsko tijelo i apsolventi također služe kao mreža potpore i nakon što dobiju diplomu kako bi pomogli jedni drugima u izgradnji svojih profesionalnih karijera. Trudimo se ugraditi osjećaj osviještenog i predanog građanina među našim studentima, kako bi izgradili bolju BiH. Želimo da budu politički aktivni, spremni na dobrovoljni rad i doprinos pružanju usluga, kako bi poboljšali svoje društvo i sve to uz stvaranje uspješnih profesionalnih karijera.

Kakvi su planovi AUBIH-a u ovoj godini na znanstvenom i društvenom polju, posebice u svezi Instituta za istraživanje i razvoj? 

- AUBiH Institut za istraživanje i razvoj utemeljen je kao organizacijska jedinica Američkog sveučilišta u Bosni i Hercegovini, s ciljem razvitka znanstvenog i istraživačkog rada na AUBiH-u, što je očekivani korak u kontinuitetu rasta i širenje Sveučilišta. Institut će imati posebno jake veze s postdiplomskim programima AUBiH-a, kroz pružanje potpore studentima, ne samo u istraživačkom radu, nego i pružanje prilike kako bi svoje ideje i projekte pretočili u stvarnost i time dobili praktično iskustvo koje će im biti neophodno na njihovim budućim liderskim pozicijama. Posebna snaga Instituta ogleda se, uz najbolje naše studente, uključivanje i vodećih lokalnih, europskih i američkih stručnjaka te predstavnika lokalne akademske i poslovne zajednice. S tim u vezi, očekujemo uspostavu odnosa i proširenje suradnje na razvoju konkretnih programa i projekata s lokalnom akademskom zajednicom u Mostaru i to ne samo kroz rad Instituta, već i u domenu dodiplomskih i postdiplomskih programa, a sve na korist i u službi unaprjeđenja kvalitete visokog obrazovanja i razvitak gospodarstva i šire društvene zajednice. Investicija u otvaranje naših fakulteta u Mostaru nije mala. Međutim, mi smo duboko uvjereni kako je svaka investicija u razvitak visokog obrazovanje ispravna. Dolazak AUBiH-a na ove prostore dat će svoj doprinos unaprjeđenju kvalitete obrazovanja. Sigurni smo kako će, s tim u vezi, dolazak AUBiH-a na ove prostore potaknuti i gospodarski napredak cjelokupne hercegovačke regije kao i BiH u cjelini. 

Kontakt u Mostaru: Američko sveučilište u BiH - Ured u Mostaru, ++387 36 312 420; 061 171 396; [email protected]

Razgovarao: P. Zvijerac