Dežurni novinari najbolje razumiju kako bismo mi u Mostaru trebali graditi suživot i voljeti jedni druge

Mostar, Hum, brkanovo brdo, Zločin, uborak, ratni zločin, sutina, film festival, Mostar, Vrgorac, posao, Mostar, krah, Mostar, turisti, sladoled, humanitarne akcije i apeli, Mostar, kantarevac, delikventi, Mostar, bande, nestanak, Mostar, Darjana Stančević, vehabije, BIH, Mostar, mladić, mrtav, Mostar, Hrvati, Mostar, statut, izbori, Mostar, statut, ustav, Mostar, budućnost, prava, Mostar, seks, Mostar, OHR, statut, Mostar, OHR, rješenje, statut, Mostar, OHR, Grad Mostar, Gradska uprava Mostara, Mostar, SDA BIH, OHR, prijevoz, učenici, Mostar, ugostitelji, petak, kordinacija udruga, antifa, Radmila Komadina, Mostar, popis, BIH, Vlada HNŽ, Mostar, proračun, OHR, Mostar, život, Zoran Perić, Mahira Alikalfić, SDP Mostar, Mostar, Gradska vijećnica Mostar, Gradska uprava Mostara, Katarina Zovko Ištuk, Mostar, pjesma, Katarina Zovko Ištuk, Mostar, Mostar, biseri, Katarina Zovko Ištuk, HNŽ, Vlada, Vlada HNŽ, df bih, Mostar, govor mržnje, Mostar, ante mostar, žene, Mostar, Katarina Zovko Ištuk,

Povod svemu je televizijsko emitiranje serijala Perspektive u kojem se pojavljuju i neki naši učenici sa svojim razmišljanjima i izjavama.

Na usmenu preporuku županijskog Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa ravnateljstvo škole je dalo usmenu suglasnost produkcijskoj kući Mebius film iz Sarajeva za razgovor i snimanje s dvadesetak učenika. U dopisu koji smo dobili iz spomenute produkcijske kuće kao cilj projekta se navodi „rušenje zida koji su stvorili ratna prošlost, obrazovni sistem i mediji između mladih ljudi različitih nacionalnih pripadnosti".

Producenti su projektom željeli pružiti priliku mladim ljudima da čuju jedni druge i govore o onome u čemu se slažu, ali i ne slažu. Kroz proces snimanja s učenicima su se počela naglašavati pitanja o podijeljenosti grada, strahu, mržnji i toleranciji, fenomenu „dviju škola pod jednim krovom", mješovitim brakovima, slobodi kretanja i sličnim temama kojima smo u postkonfliktnom društvu opterećeni.

Izjave nekih učenika su očito izazvale zapaženu medijsku reakciju, čime smo doista iznenađeni. Međutim, to nas ne čudi ako što takvo promatramo s motrišta pasivnog promatrača i onih koji koriste svaku priliku kako bi manipulacijom podigli tenzije među mladima u ovakvu društvu, dovoljno opterećenom raznim povijesnim i sadašnjim traumama.

U medijsku utrku su se uključili dežurni novinari s raznih regionalnih internetskih portala i pojedinci s društvenih mreža koji, eto, najbolje razumiju kako bismo mi u Mostaru trebali graditi suživot i voljeti jedni druge. Za sve protivno, krivi su im roditelji i obrazovni sustavi, što zapravo znači nastavnici koji s njima izravno rade u svakodnevnom školskom procesu. Sami naručitelji iz međunarodnih krugova i domaći izvođači projekta trebali bi biti svjesni kako ovakvim načinom komuniciranja i manipuliranja ne pridonose gradnji pozitivne perspektive nego samo daljnjim raslojavanjima i destrukciji društva.

Vijeće učenika, Vijeće roditelja i Nastavničko vijeće Srednje prometne škole u Mostaru ovim priopćenjem prije svega izjavljuju žaljenje i ispriku bilo kojoj zajednici ili pojedincu koji su se zbog izjave bilo kojeg našeg učenika mogli na bilo koji način osjetiti uvrijeđenima ili diskriminiranima. Ipak, naglašavamo da su učenicima prilikom snimanja serijala postavljana dosta tendenciozna pitanja za koja se učenici nisu spremali niti su im odgovori na bilo koji način i od bilo koga bili sugerirani. Nadalje, u prikazivanju epizode iz Srednje prometne škole korištene su selektivne izjave pojedinih učenika izdvojene iz konteksta, dok vrlo prihvatljive i iskrene izjave drugih učenika uopće nisu prikazane.

Kroz razne aktivnosti i susrete ostvarujemo pozitivnu suradnju s učenicima i nastavnicima Srednje mašinsko-saobraćajne škole s kojom dijelimo radni prostor, a prijateljski odnosi nikada nisu bili upitni. Naša škola je demokratska, pluralna i otvorena učenicima različitih nacionalnosti, vjerskih i svjetonazorskih pripadnosti što je razvidno iz same strukture učenika i nastavnika. U svom radu nastojimo njegovati duh tolerancije promičući općeljudske vrijednosti te nikako ne smatramo da bi bilo koji pojedinačni stav trebao nužno odražavati stajalište škole.
Još jedanput izražavamo svoje iskreno žaljenje što se naša škola našla u kontekstu negativnih spominjanja, ali svačija mišljenja i stavove poštujemo, koliko god oni bili različiti, samo ako se njima ne prenosi govor mržnje i netrpeljivosti.
Ovim priopćenjem prekidamo svaku daljnju medijsku raspravu o ovoj temi.

Nastavničko vijeće Srednja prometne škole