Deset nepropisno parkiranih, samo jedan vozač kažnjen

...građanin koji se obratio na adresu naše medijske kuće, svjestan da je napravio prekršaj za koji je voljan snositi posljedice te platiti kaznu, pokušava doznati kojom logikom se odlučuje koje auto je za kažnjavanje, a koje ipak ne.  

Policijska ophodnja


- Kojom logikom je policijska ophodnja odlučila kako baš to vozilo treba kazniti. Nisam mogao ne zamijetiti da je od svih vozila samo moje bilo drukčije boje i slabije marke, a sva ostala su bila prestižnih marki, možda je to odgovor, kazao je zbunjeni građanin. Također tvrdi kako ovo nije prvi put da se našao u sličnoj situaciji, no ovaj put je odlučio doznati razloge. Odgovore na ova pitanja potražili smo kod glasnogovornika MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije Srećka Bošnjaka, koji nam je ponudio objašnjenje kako policija radi svoj posao na najbolji mogući način, te da se, ukoliko građani nisu zadovoljni, obrate u spomenutu instituciju.
- Kada policijska patrola ide u ophodnju ostavlja kazne na svim vozilima koja su parkirali u zabranjenoj zoni, no, jedni odu a drugi dođu. Ophodnja se na zadržava mnogo na jednom mjestu, tako da ne može sva vozila ni kazniti, a to možda građanima izgleda drukčije nego što uistinu jeste, pojasnio je Bošnjak.

Dugogodišnji problem


Prizor koji se svakodnevno može vidjeti su vozila parkirana na trotoaru ulica koje se spajaju s kružnim tokom Rondo, iako ista ne bi smjela biti, a policija po rješavanju te problematike ne čini mnogo,a i ono što čini, očito nije kako treba.
Primjer, na trotoaru u blizini mostarskog Irish puba, u popodnevnim satima neizostavan su prizor kolone parkiranih automobila, tako da nema dovoljno mjesta za šetnju istom. To stvara poseban problem majkama koje imaju malu djecu i s kolicima nisu u mogućnosti šetati spomenutim trotoarom, te se moraju spustiti na prometnicu, što ih dovodi u opasnost zbog vozila koja prometuju istom.
Naravno, nisu to jedina mjesta na kojima možemo vidjeti parkirana vozila po trotoarima i u zabranjenim zonama. Sve je to produkt, jednog od gorućih problema ovoga grada, nedostatka parkirališnih mjesta, te su vozači prinuđeni ostaviti vozilo na mjestu zabranjenom za parkiranje i zbog toga snositi posljedice.

Piše: Almedina Bečić/DNEVNI LIST