Demanti na pisanje medija iz mostarskog Aluminija

Aluminij Mostar, demant, aluminij, čović dragan, Aluminij Mostar, GO HDZ BiH Mostar, GO HDZ BiH, HDZ BiH, SDP BIH, Zdenko Klepić, aluminij, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, radnici aluminija , uprava Aluminija, aluminij, uprava Aluminija, aluminij, Britanci , banke, Mostar, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, vijesti

U cilju objektivnog izvještavanja javnosti, a povodom raznih informacija koje se pojavljuju u javnosti u vezi s analizama o predviđenom broju proizvodnih i neproizvodnih radnih mjesta u Aluminiju d.d. Mostar osjećamo se dužnim službeno se oglasiti i dati ispravne i točne podatke.

Naime, novom sistematizacijom u najvećoj mjeri se radna mjesta odnose na proizvodni sektor, a manji na administrativne i druge neproizvodne poslove, a ne kako je javnosti prezentiramo da su proizvodna radna mjesta u manjini, što stvara pogrešnu sliku i potencijalno pogoršava čitav proces restrukturiranja Društva i zbrinjavanja radnika.

Prijedlogom nove sistematizacije radnih mjesta u Društvu Aluminij Mostar predviđeno je da se u okviru tri resora djelatnici rasporede na slijedeći način:

Resor tehničkih poslova i razvitka: 260 uposlenih odnosno 74,28 posto od ukupnog broja.

Ekonomsko-financijski resor: 33 djelatnika, odnosno 9,42 posto predviđenog broja radnika koji će započeti s radom u prvoj fazi.

Pravni, kadrovski i opći poslovi: 57 djelatnika odnosno 16,28 posto.

Ovdje želimo istaknuti kako se od 57 djelatnika u pravnim i općim poslovima predviđa samo 11 administrativnih djelatnika, a ostatak otpada na službe koje su zakonom propisane, kao što su vatrogasna, održavanje tvorničkog kruga i služba unutarnje sigurnosti.

Iz navedenog je vidljivo da se u okviru onoga što se naziva administracija u novoj sistematizaciji nalazi 90 uposlenika, odnosno 25,70 posto od ukupnog broja uposlenih. Uzme li se u obzir da je od ovih 90 predviđeno samo 44 mjesta za uposlenike u klasičnoj administraciji (ekonomsko-financijski, pravni, kadrovski poslovi), pravi omjer proizvodnih i neproizvodnih mjesta postaje još jasniji.

Stoga još jednom napominjemo kako je zakonska obveza društva da u okviru onoga što se naziva "neproizvodni" dio mora imati djelatnosti koje su isključivo zakonom predviđene: vatrogasci, visoki napon, zaštita na radu, osiguranje i slično.

Tako unutar resora općih i pravnih poslova upravo radi zakonskih obveza imamo 40 vatrogasaca i djelatnika osiguranja.

Još jednom ističemo da je u okviru resora tehnike i razvoja predviđeno 260 uposlenika, odnosno 74,28 posto, što je praktično - tri četvrtine od ukupnog broja ljudi predviđenog novom sistematizacijom.