Dani poljskog filma u Mostaru

Dani filma Mostar

Gledatelji će imati priliku da pogledaju najnovija ostvarenja poljske kinematografije istaknutih redatelja.

Filmovi će biti titlovani na engleski i BHS jezike. Ulaz besplatan. Sve projekcije počinju u 19:00 sati, stoji u priopćenju.

Program

''Saobraćajci'' (''Drogówka''), 2013, režija Wojtek Smarzowski, kriminalistička drama

''Saobraćajci'' - to su sedmorica policajaca koje osim posla povezuju prijateljstvo, zabave, sportski auti i zajednički poslići. Njihov mali zatvoreni svijet naizgled funkcionira savršeno. Sve će se promijeniti kada pod nejasnim okolnostima pogine jedan od njih. Za ubojstvo će optužiti poručnika Ryszarda Króla (Bartłomiej Topa). U pokušaju da sa sebe skine krivicu, on će otkriti istinu o kriminalu visokopozicioniranih političara.

''Ljubav'' (''Miłość''), 2012, režija Sławomir Fabicki, drama

„Ljubav" je priča o ženi zarobljenoj u težak poslovno-osobni odnos, što će njen sretni brak dovesti na dugotrajan ispit. U život dvoje tridesetogodišnjaka ulazi treća osoba, zbog koje će nanovo morati otkrivati što jedno prema drugom osjećaju. Na početku otvoreni i puni povjerenja, potom izgubljeni i međusobno udaljeni, prinuđeni su sebi postaviti neuobičajeno teška pitanja. Žele li sve podijeliti i trebaju li sve znati? Koliko teškog mogu podnijeti i što za njih sada znači riječ ''voljeti''? Film je inspiriran stvarnim događajima.

''Peto godišnje doba'' (''Piąta pora roku''), 2012, režija Jerzy Domaradzki, dramatična komedija

Naizgled ih sve dijeli: dolaze iz različitih krugova, odani drukčijim vrijednostima, različitog životnog iskustva. Witek je vozač, udovac, koji je u životu prešao tisuće kilometara ali mimo rodnog Śląska - ništa nije vidio. Barbara je nastavnica glazbenog koja se još uvijek oporavlja od gubitka bliske osoba, slavnog slikara s kojim je proživjela svoje najljepše godine. Kako bi ispunila posljednju želju svog voljenog i prosula njegov prah nad morem, na mjestu njihovog prvog sastanka, ona će zatražiti pomoć od Wojteka. Tijekom putovanja s jednog na drugi kraj Poljske, dvije izgubljene duše povezat će prijateljstvo koje će premostiti i najdublje razlike.