FOTO  Dani Matice hrvatske donijeli proslavljenu operetu Raskošna Kneginja čardaša oduševila Kosaču

Kneginja čardaša, Mostarsko proljeće

Tako je bilo prošle godine kada su oduševili svjetskim mjuziklom „Mamma mia", tako je bilo i ove - na Kneginji čardaša.
Izvrsni i uigrani Komedijin ansambl od prve je do posljednje minute u velikoj dvorani Kosače držao atmosferu, izvodeći Kalmanovu „Kneginju...", jedno od najomiljenijih djela zagrebačke, ali i svjetske operetne pozornice.

Prpošna Sandra Bagarić kao Sylva, Đani Stipaničev kao Edwin, te izvrsni Dražen Bratulić i Vlatka Burić u ulogama Bonija i kontese Stasi, ali i veterani - Nedim Prohić i Dubravka Ostojić, bili su na vrhuncu svoga glumačkog i pjevačkog zadaka.
Ono što posebno treba istaknuti jesu iznimna scenografija i kostimografija te koreografija, koju potpisuju Vesna Režić, Marko Marosiuk i Leo Mujić.

Kneginja čardaša govori o zabranjenoj ljubavi između slavne pjevačice Sylve i mladoga plemića Edwina. Opereta je začinjena strastvenim tonovima čardaša i mnogim glasovitim arijama i duetima koji se na zagrebačkim ulicama pjevuše još od davne 1951. kada je Kneginja praizvedena te je, uz obnovu tri godine kasnije, doživjela više od 240 izvedaba, sa sličnim odjekom i u novoj inačici premijerno uprizorenoj 1992.

Inače, Kneginju čardaša na Mostarskom proljeću omogućio je grad Zagreb i gradonačelnik Milan Bandić, koji su financijski pokrili Komedijino gostovanje na Matičinim Danima.

- Gradonačelnik Bandić i ovaj se put pokazao kao osvjedočeni prijatelj Matičinih Dana, jer bez njegove potpore, mostarska bi publika, zasigurno, bila zakinuta za ovu izvrsnu operetnu predstavu. Tako je bilo lijepo vidjeti večeras prepunu Kosaču i publiku koja je istinski uživala. Nadam se da će tako biti i početkom svibnja, kada na Mostarskom proljeću gostuje Mala Floramye HNK Split, a čije nam je gostovanje omogućio župan Splitsko-dalmatinske županije Zlatko Ževrnja - kazala je predsjednica MH Mostar Ljerka Ostojić.

Nakon predstave, iza zastora velike pozornice u Kosači, upriličeno je i malo iznenađenje za Sandru Bagarić koja je u večeri mostarske izvedbe Kneginje slavila rođendan - uz tortu, svjećice, cvijeće i „Happy Birthday", Komedijin se ansambl nastavio veseliti, pjevati i plesati i nakon predstave...

(Večernji list/M.B.Milinkovic)