Danas povratak Vladike u Mostar nakon dva desetljeća!

Danas povratak Vladike u Mostar nakon dva desetljeća!
Eparhija danas proslavlja krsnu slavu Svetog Ignjatija Antiohijskog Bogonosca, a Svetu arhijerejsku liturgiju u Staroj crkvi u Mostaru služiće više episkopa Srpske pravoslavne crkve.

Iz ureda vladike zahumsko-hercegovačkog saopšteno je da povratak episkopa u dvovjekovno eparhijsko sjedište ima višestruki smisao i značaj za Mostar i cijelu regiju, a rezultat je višegodišnjih priprema započetih po završetku rata - postepenim dolaskom sveštenstva i uspostavljanjem crkvenog života među pravoslavnima u zapadnoj Hercegovini.

''Vraćanje sjedišta Eparhije u grad u kojem se ono nalazilo od 18. stoljeća pa do 1992. godine, kada je zbog ratnih neprilika prinudno izmješteno u Trebinje, čin je podrške i ohrabrenja Srbima povratnicima u obnovi života u ratom rasijanom i porušenom Mostaru, ali i narodima drugih vjeroispovijesti koji u svojoj raznolikosti vijekovima žive rame uz rame u gradu na Neretvi'', ističe se u saopštenju.

U priopćenju se podsjeća da episkopi treba da budu stalno uz svoj narod i da su bivali kroz cjelokupnu istoriju, i kada se bježalo i kada se vraćalo, kućilo i gradilo - uvijek tamo gdje je bilo najpotrebnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prisustvo episkopa naročito je potrebno Mostaru.

''Drugi sječanj, kada će na krsnu slavu Eparhije vladika Grigorije zvanično objaviti početak svog stolovanja u ovom gradu, važan je datum u životu Crkve u Hercegovini i predstavlja nakon osamnaest godina uspostavljanje kontinuiteta i ponovno povezivanje u cjelovit organizam svih dijelova Episkopije. Druge crkvene opštine neće biti zanemarene jer eparhijski arhijerej treba jednako da bude prisutan i u Mostaru, Trebinju, Nevesinju i cijeloj Hercegovini'', stav je vladike Grigorija, ali i Sinoda i patrijarha.

U vladikinom priopćenju ističe se da će Mostar svojim položajem omogućiti dinamičniji kontakt i češće prisustvo episkopa u ostalim gradovima crkvenoadministrativne oblasti.

''Obnavljanje starog sjedišta početak je novog razdoblja u istoriji Eparhije i važan korak u normalizovanju života na njenoj teritoriji, ali i u Republici Srpskoj i BiH'', dodaje vladika Grigorije.

Humsku episkopiju sa sjedištem u Stonu (poznata i kao Zahumska, Hercegovačka, Trebinjska, Hercegovačko-zahumska) osnovao je 1219. Sveti Sava, arhiepiskop svih srpskih i primorskih zemalja.

Nemirna prošlost uticala je na mijenjanje granica i naziva Eparhije, ali i često pomjeranje sjedišta u kojem su stolovali episkopi - sve do 18. vijeka, kada se ono ustalilo u Mostaru. Tokom posljednjeg rata sjedište eparhije bilo je izmješteno u Trebinje, odnosno u manastir Tvrdoš.

Povratak Srba u Mostar počeo je još prije dvanaest godina, a zajedno s narodom u dolinu Neretve vratili su se i pravoslavni sveštenici koji su počeli obnovu porušenih hramova i manastira.

Zadnjih godina obnovljena je Stara pravoslavna crkva u Mostaru, manastir Žitomislići, djelimično je obnovljena crkva u Bijelom polju, a ove godine počela je obnova Saborne crkve u Mostaru.

dnevnik.ba