Danas mirni protest mještana prigradskih naselja sjeverno od Mostara

Danas mirni protest mještana prigradskih naselja sjeverno od Mostara

Ovaj put, rekli su, odlagalište neće blokirati, već su se odlučili na mirni protest.

Razlozi za ovaj ponovni bunt su brojni. Kako je jučer rekao Nijaz Hodžić, jedan od predstavnika Inicijative „Jer nas se tiče“, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić sa svojim timom čini sve kako bi se ispoštovao Sporazum koji je doveo do deblokade deponije, međutim, ustvrdio je, direktori komunalnih poduzeća se ne pridržavaju dogovora.

– Iako je odlukom federalnog inspektora naloženo da sav otpad mora proći kroz sortirnicu tijekom ponedjeljka, to nije bio slučaj. Otpad je ponovo nepropisno odlagan direktno na lokalitet deponije. Također, JP „Deponija“ je konkretno naloženo da angažira 10 novih uposlenika da bi se cijeli proces brže odvijao, no do toga nije došlo – kazao je Hodžić.

Nezadovoljni su i zbog toga što još nije formiran stručni tim, čija je glavna zadaća iznalaženje rješenja za saniranje deponije i njeno izmještanje na novu lokaciju, piše Dnevni avaz.

Ovom pričom, očekivali su mještani, trebao se baviti i Federalni parlament na tematskoj sjednici, međutim, Zastupnički dom Parlamenta FBiH odbio zaključak kojim bi se Vlada FBiH obvezala na realizaciju svih zakonom predviđenih aktivnosti za uspostavu nove deponije u Mostaru i plan sanacije za Uborak.

– Mi nećemo odustati, angažirali smo i odvjetnika, pratimo sve aktivnosti nadležnih i ako se stanje ne promijeni, zasigurno će uslijediti nova blokada – poručio je Hodžić.

Iz „Komosa“ su preko njihove Facebook stranice poručili da se hitno mora iznaći način za efikasniji prihvat smeća na deponiji.