FOTO  Dan ružičastih majica u OŠ A. B. Šimića Mostar

OŠ Antuna Branka Šimića, Mostar

...kojima se možemo uposliti te se posvetiti i drugim aktivnostima osim standardne nastave. Jedan od projekata je obilježavanje Dana ružičastih majica. Poznatiji kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u veljači. Dan kada su nasilju odlučili reći - dosta!

Pokret je nastao u Kanadi potaknut dirljivom pričom srednjoškolca koji je u znak podrške majci oboljeloj od raka odlučio u školu obući ružičastu majicu čime je postao žrtva nasilja. U znak potpore u pomoć mu je priskočila grupa dječaka koji su podijelivši ružičaste majice školom odaslali poruku o važnosti tolerancije i nenasilničkog ponašanja. Njihova poruka uskoro je poprimila globalni karakter.

„Aktivnosti kojima smo obilježili dan digao je školu na noge, bitan je pozitivan stav i jedinstvo. Svi su nosili ružičasto danas, a outfit su neki upotpunili bedževima, nakitom i drugim modnim detaljima u toj boji. Učitelji i nastavnici su dodirnuli dječja srca pričom o nastanku samog pokreta te pokrenuli oluju mozgova na tu temu. Učenici su izradili plakate s dirljivim sloganima koje smo ovjesili u prostorima škole te na taj način promovirali taj bitan događaj. Također su osmišljene sportske aktivnosti i prigodne radionice. Jedna od aktivnosti kojima je naša škola obilježila taj dan jest anti-bullying ples. Kako bolje odvratiti pažnju od mržnje i nasilja, nego glazbom i plesom?" - kazala je ravnateljica škole Snježana Brkić.

Uz glazbu i uz osmišljenu plesnu koreografiju ujedinili su se svi u OŠ A. B. Šimića Mostar, rasplesali školu i poslali snažnu poruku nasilnicima! „Nasilje boli - zato nosi ružičasto u znak podrške jer nasilje prestaje ovdje i sada. Think pink, wear pink!"