Damir Džeba: Ne želimo trgovati oko Mostara

Damir Džeba
...za portal politika24.net govori o tijeku pregovora oko izbora u Mostaru, te posljedicama neodržavanja izbora u Mostaru. Džeba se u intervjuu posebno osvrnuo na usvojeno Izviješće o napretku BiH za 2016. godinu Odbora Europskog parlamenta za vanjske poslove, u kojem je istaknuta potreba reforme i otklanjanja diskriminacija u Izbornom zakonu BiH, a koje značajno može pomoći da se donesu izborna pravila koja vrijede u demokratskim društvima.

Ima li ikakvih pomaka oko rješavanja pitanja Mostara, održavaju li se sastanci sa SDA, nazire li se mogućnost skorog dogovora?

Napredak u rješavanju pitanja izbora vijećnika u Gradsko vijeće grada Mostara odnosno, točnije rečeno, provedbe Odluke Ustavnog suda BiH vezane za otklanjanje diskriminacije, možemo sada gledati kroz usvojeno Izviješće o napretku BiH za 2016. godinu Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta. Posebice je istaknuta potreba reforme i otklanjanja diskriminacija u Izbornom zakonu BiH a što svakako uključuje, prije svega, izmjene Izbornog zakona BiH u dijelu u kojem su prepoznati neustavnost i diskriminatorne odredbe pri izbornom procesu za popunjavanje Gradskog vijeća grada Mostara. To svakako vidim kao još jedan pomak da se riješi pitanje Mostara i donesu izborna pravila koja vrijede u demokratskim društvima, u Europi i svijetu, i koja će na koncu biti u skladu s Ustavom BiH te otkloniti diskriminaciju.

Sastanci s političkim partnerima postoje i svaki put pozivamo na dosljednu primjenu Odluke Ustavnog suda BiH, izmjene odredbi Izbornog zakona BiH uz poštivanje i odredbi Ustava Federacije BiH koje se tiču Grada Mostara.

Ne želimo trgovati oko Mostara jer je jasno da se dogovor oko izbora u Mostaru shvatio kao prigoda za ispunjavanje političkih želja koje nemaju veze sa provedbom Odluke suda BiH i izborom vijećnika u Gradsko vijeće. Također, morate znati da djelovanje političkog unitarizma bošnjačkih stranaka u Sarajevu onemogućuje provedbu odluka Ustavnog suda BiH kada je riječ o Izbornom zakonu BiH pa time opterećuje i dogovor za Mostar.

Podsjećam da je već drugu godinu zaredom osuđen i unitarizam Sarajeva i secesionizam Banja Luke u izvješćima Europskog parlamenta.

 Jeste li i dalje optimist i vjerujete li da je dogovor sa SDA moguć?

Kada nam se ne bi nametale stvari tijekom pregovaračkih procesa, a koje nemaju veze s Odlukom Ustavnog suda BiH za Mostar za postizanje dogovora, vjerujem da je dogovor moguć. Evo nedavno je bio još jedan sastanak na kojem je bilo rečeno da se obostrano pismeno i argumentirano komentiraju prijedlozi HNS-a BiH i SDA-SBB-a za izmjenu Izbornog zakona BiH prema Odluci Ustavnog suda BiH za Mostar. Naš pregovarački tim vrlo jasno je napisao i argumentirao zašto nije prihvatljiv prijedlog SDA-SBB a mi od strane SDA-SBB još ništa nismo dobili. No, jasno je kako malo pomalo europske vrijednosti i demokracija nadjačavaju diskriminaciju, unitarizam i pravno nasilje a europski zastupnici prepoznaju kočničare pozitivnih procesa i političke stranke kojima odgovara „status quo" i iscrpljivanje.

Koje su sve posljedice za grad Mostar, s obzirom da još nema dogovora oko održavanja izbora?

Nerješavanje pitanja Mostara prema Odluci Ustavnog suda BiH je politički cilj bošnjačkih političkih stranaka. Ovakvo stanje u Mostaru im odgovara jer je očito da jedini grad u BiH gdje su Hrvati vrlo mala većina, prema posljednjem popisu, je napravljen gradom ‘slučajem' s posebnim nametnutim pravilima koja ne postoje nigdje u BiH, ali niti u regiji ili u Europi. Posljedica je diskriminacija, izostanak demokracije, neravnopravnost Hrvata i namjera dugoročnog iscrpljivanja kako bi Hrvati napuštali BiH i Mostar.
Posljedice su takve da je usporen razvoj grada, imamo javna poduzeća koja teško funkcioniraju, neriješena komunalna pitanja, te nemogućnost dugoročnog planiranja i investiranja na području grada.

U ovome kontekstu bi također trebalo obratiti pozornost i na popis stanovništva u BiH iz 2013. Godine. Matematika govori da je bilo čija dominacija u Mostaru nemoguća. No, popis je pokazao još jednu vrlo značajnu stvar i činjenice. Ukazuje gdje je to došlo do promjena u sastavu stanovništva u odnosu na 1991. godinu, tko je zaista napravio etničko čišćenje, prvo u ratu pa poslije u miru, kojeg naroda u kojim sredinama se smanjilo ili nestalo. To je vrlo lako analizirati pa utvrditi kakve se politike provode. Razbili su se mitovi i iritirajuće propagande. Bosna i Hercegovina, ovakva kakva jest sada nefunkcionalna i neodrživa, mora proći kroz katarzu korjenitih strukturalnih promjena, pa tek onda iskrenih i stvarnih socijalno gospodarskih reformi.

 Neki dan je visoki predstavnik Valentin Inzko izjavio kako bi se mogao uključiti u rješavanje pitanja Mostara. Kakav je Vaš komentar na to?

Zagovaratelji demokratskih vrijednosti, ljudskih prava i europskog puta Bosne i Hercegovine iskreno se nadaju i vjeruju da se visoki predstavnici u BiH više neće uključivati u rješavanja pitanja Mostara i BiH uopće.

Naime, uključivanje visokih predstavnika znači isključivanje demokracije. Imamo sada kao problem i posljedicu dva slučaja uključivanja visokih predstavnika kada su silom nametnuli izmjene Izbornog zakona BiH. Radi se o nametanju izbornih pravila za izbor vijećnika u Gradsko vijeće Grada Mostara (nametnuo VP Paddy Ashdown) i izboru izaslanika u Dom naroda Federacije BiH (nametnuo VP Wolfgang Petrich). To što su nametnuli je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim i diskriminatornim. Umjesto da imamo zaštitu demokracije i europske vrijednosti oni su svojim nametanjima nametnuli diskriminaciju i oduzeli demokraciju. Uključivši se i nametnuvši izborna pravila koja su u suprotnosti s Međunarodnom poveljom o građanskim i političkim pravima i Ustavom BiH, a koja su ohrabrila unitarističke politike u BiH, napravljena je ogromna šteta demokraciji u BiH i njezinom europskom putu i euroatlantskim integracijama.

 Svjedoci smo institucionalnog nasilja nad Hrvatima u Stocu, što je još jedan u nizu institucionalnog nasilja nad Hrvatima u BiH. Kako komentirate cijelu situaciju u Stocu i kako spriječiti da se takvo što više nikada ne dogodi?

Prije svega treba istaknuti da je svakom normalnom bilo kakvo nasilje neprihvatljivo, a posebice je neshvatljivo institucionalno nasilje koje trpe Hrvati u BiH. U svemu tome je nevjerojatno da političko i medijsko Sarajevo opravdava fizičko nasilje kandidata za načelnika Salmira Kaplana i njegovih batinaša, koji su fizičkim nasiljem i otuđenjem i uništavanjem izbornog materijala prekinuli izborni proces u Stocu. Politički predstavnici Bošnjaka nisu osudili ovaj čin niti su to uradili mediji iz Sarajeva, nego naprotiv tog istog siledžiju pozivaju u središnje tv emisije i opravdavaju njegove postupke.

Ovakvo nasilje i ponašanje se čulo i izvan BiH jer je o tomu raspravljano i u Odboru Europskog parlamenta koji se bavi Bosnom i Hercegovinom, te su u svom izviješću snažno osudili neprihvatljivo nasilje koje se dogodilo tijekom lokalnih izbora u Stocu. Odbor EU-a za BiH u svom izviješću je pozvao vlasti BiH da što prije riješe situaciju poštujući vladavinu zakona. Jačanjem utjecaja Europske unije u BiH i njezinih vrijednosti smanjuje se prostor za nasilje (fizičko, medijsko, pravno i institucionalno) kakvo imamo u BiH a evo, ako se želi primjer, i u Stocu.

Izbori za Općinsko vijeće i načelnika u Stocu su zakazani 19. veljače 2017. godine i nadam se da će institucije BiH odgovoriti zadaći provedbe demokratskih izbora i u miru bez obzira što političke snage koje su nasilno prekinule izborni proces opet pozivaju na bojkot i prijete nasiljem.

( politika24.net )