Da bi došla do vrtića, djeca u Mostaru moraju kroz smeće

Zabrinuti zbog činjenice da im djeca svaki dan prilikom odlaska u vrtić prolaze pored gomila smeća, a za vrijeme igranja u dvorištu udišu smrad s otpada, reagirali su i roditelji. U pismu koje su uputili javnosti roditelji upozoravaju na situaciju u kojoj se nalaze djeca koja pohađaju ovaj vrtić. piše večernji list.

Obećavali, ali...

"Obećavali su da će se ovo jednoga dana riješiti... No nakon toliko godina ništa, neispunjena obećanja i svi oni koji nešto poduzmu nailaze na poteškoće i prepreke u zakonu, korupciju na djelu, beskonačno produžavanje dozvola za parkiranje autobusa i odlaganje smeća. Svaki dan tolika djeca ulaze na taj ulaz, igraju se u tom dvorištu, udišu ne bas zdrave mirise, s jedne strane smeća, a s druge strane velikog broja autobusa koji su nepropisno smješteni poviše samog vrtića.

Pitanje je dana kad će se dogoditi nesreća, kad će se jedan od tih autobusa survati niz oronuli zid na djecu te kad će od ovog nagomilanog smeća djeca oboljeti i zaraziti se", navodi se u pismu roditelja. Nadalje se naglašava kako odgojiteljice ne smiju otvoriti prozore i prozračiti spavaonice i ostale prostorije od smrada i straha od zaraze. "Nama i našoj djeci oduzeta su osnovna ljudska prava, a koja su - to se dobro zna. Ovdje nije problem odlagališta, autobusa niti nagomilanog smeća zbog štrajka Parkova.

Problem je u tome tko je odobrio da ulaz vrtića bude odlagalište otpada te tko je odobrio parkiranje i popravljanje autobusa uz samu ogradu dječjega vrtića. Zašto nitko ništa ne poduzima , gdje su gradske vlasti, inspekcije i gdje su svi ti političari koji nam svašta obećaju. Svi primaju plaću i nešto navodno rade. Zar naša djeca, budućnost ovoga grada trebaju odrastati na smeću", navodi se nadalje u pismu. S problemom na koji upozoravaju roditelji upoznata je i ravnateljica Javne ustanove Dječji vrtići Mostar Danijela Kegelj.

Izmještanje kontejnera

"Dogovorili smo se da napišemo zajedničku peticiju roditelja. Pokušavali smo i još uvijek pokušavamo riješiti ovaj problem, i ovaj problem nije u poduzeću Parkovi nego u naselju", navodi Kegelj. Dodaje kako su Parkovi nekoliko puta izmještali kontejnere, ali da ih netko od mještana preko noći vrati na to mjesto. "Kad je stavljena oznaka za zabranu bacanja smeća i lanci, sutra smo sve našli pokidano", navodi ravnateljica Kegelj. Također naglašava kako se radi o jako složenom problemu s kojim je upoznata i inspekcija te gradske vlasti, ali i sami građani.