Crveni križ Mostar otvara prihvatilište za beskućnike

Nakon nedavnog slučaja smrti jednog beskućnika u Mostaru pojavilo se pitanje koliko je važan taj centar u Mostaru, te tko se zapravo brine o tim ljudima koji spavaju pod ruševinama grada i pod golim nebom, ne mareći za vremenske uvjete koji vladaju, piše Dnevni list.

O centru koji je gradu potreban do sada nije bilo pretjerano govora, no nakon isprepletenih događaja i smrti jednog beskućnika, Crveni križ Mostar pozabavio se ovim pitanjem te će u gradu Mostaru pokušati napraviti centar koji će biti od velike pomoći za desetak građana bez krova nad glavom.

Problem beskućnika

Sve što je do sada Crveni križ mogao učiniti jest dati odjeću i hranu tim osobama, no ne i nužno potreban smještaj.

- U slučaju da policija među ruševinama pronađe kojeg beskućnika, oni bi trebali biti dovezeni u Centar za socijalni rad kamo bi se trebali pobrinut za njih, kazao je Alen Kajtaz, tajnik Crvenog križa u Mostaru, koji kaže kako je Mostar grad koji bi trebao imati takav centar, ističući u kakvim se sve situacijama građani mogu naći i kada bi im krov nad glavom mogao biti nužno potreban.

- Prilikom mećave prošle godine autobus koji je zapeo s putnicima morao se vratiti u Mostar i njegovi putnici prespavali su u hotelu, što je veliki trošak za sam grad, čijim bi se otvaranjem ovakve vrste centra i takva vrsta problema uvelike riješili, ističe Kajtaz, dodajući još neke slučajeve u gradu Mostaru gdje je obitelji kojoj je uništena imovina potreban krov nad glavom.

- Planiramo ovih dana poslati dopis vladi HNŽ-a s prijedlogom o formiranju određene vrste centra za beskućnike. Nadamo se kako će nam u Vlada izići ususret jer cijeli projekt ne možemo podnijeti sami, istaknuo je Kajtaz, koji ističe kako postoje mnoge lokacije u gradu Mostaru gdje bi se takvo što moglo uraditi te kako će im vlast izići ususret i po tom pitanju kako bi naši adekvatan prostor u kojem bismo otvorili centar, koji bi sadržavao dnevni boravak za beskućnike, ali i prenoćište za sve one koji životare na ulici prepušteni na milost i nemilost gradu i vremenskim uvjetima koji u njemu vladaju.

Lokacija centra

Crveni križ Mostar također ima u planu sve svoje prostorije, uključujući urede i Javnu kuhinju, preseliti u Sjeverni logor. Ukoliko ne dođe do dogovora s gradskom vlasti, Crveni križ razmišlja o prijedlogu u istom kompleksom otvoriti i smještaj za beskućnike kako više ne bi morali biti prepušteni ulici bez osnovnih uvjeta za život.

Dnevni list