Codex moralis croaticum- Razgovor s autorom Milom Prpom

Codex moralis, Mile Prpa
...Hrvatskom biblijom bude upravo tu u Hercegovini, u Gradu na Neretvi.
Predstavljanje je najavljeno za večeras, 18. lipnja u 19 sati u Napretkovom domu u Mostaru, a prije samoga predstavljanja razgovarali smo s hrvatskim književnikom Milom Prpom, autorom ovog vrijednog djela.
Zašto hrvatskom narodu kao cjelini treba Codex moralis...?

Pokušat ću u najkraćim crtama na to pitanje dati odgovor:

Naš prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman višekratno puta je uzviknuo - Imamo Hrvatsku!

Zato - uvijek trebamo ponavljati!

Jedinstvo cjelokupnog hrvatskoga nacionalnog korpusa svima treba biti alfa i omega, u svakom postupanju, u svakom napisu, u svakoj privatno i javno izgovornoj ili pisanoj riječi To je najviši zakon kojeg svaki Hrvat u svijetu i domovini i svaki hrvatski državljanin bezuvjetno mora poštivati.

Ja neću uzviknuti - Imamo Hrvatsku! Preko ovog Codexa koji se naglo širi među Hrvatima u Domovini i svijetu, uzviknuo sam, da se ori preko brda i dolina, preko rijeka, jezera, mora i oceana - Imamo svoj hrvatski nacionalni korpus. (Istina, imali smo ga i do sada, ali nitko o njemu nije vodio preveliku brigu)
Koji su glavni ciljevi Codexa?

Jedan od glavnih ciljeva ovog Codexa je da aktiviramo i pokrenemo cijeli hrvatski narod u Domovini i svijetu u pravcu stvaranja njegovog nacionalnog, duhovnog, moralnog a posebno i političkog jedinstva. Zato, ubuduće, moramo voditi hrvatsku politiku ne samo na razini Republike Hrvatske, već na razini cijelog hrvatskog nacionalnog bića, bez obzira gdje se pojedini dijelovi hrvatskog naroda nalazili u svijetu. Po tom pitanju trebamo se ugledati u državu Izrael.

To je okosnica, to je zaglavni kamen, to je temeljni stup ovog našeg Codexa moralis croaticum, kao jedinog naroda koji ga u svijetu ima.

Zašto prvo predstavljanje "Codex moralis croaticum" u Mostaru?

Zašto se danas nalazimo u lijepom i povijesnom gradu Mostaru, a ne u jednom Zagrebu, ne u jednom Splitu, Dubrovniku ili Puli - odgovor je jasan. I na simboličan način za ovu prvu promociju Codexa izabrao sam grad Mostar! To ima još i veću težinu uz činjenicu da sam rođen u Dalmaciji, a živim u Zagrebu, pa sam se s Hercegovinom vrlo rijetko susretao.

Namjerno sam išao najprije na Mostar da bih i na simboličan način pokazao da je Codex moralis croaticum sačinjen, ne na razini Republike Hrvatske, već prioritetno na razini cijelog hrvatskoga nacionalnoga bića, kojeg moramo početi okupljati i oblikovati ga u jedno političko i nacionalno, duhovno i moralno - misleće tijelo, da bi smo se održali kao narod na ovoj vjetrometini zla, koja sve više puše na sve brojnijim paralelama i meridijanima svijeta. Ovu knjigu, i prije neg je izišla iz tiska, više internet portala nazvaše - Imamo ono što svijet nema - Hrvatsku nacionalnu i duhovnu bibliju.

A znamo što je Biblija - to je Božja riječ kroz vjekove.
Što je bila temeljna misao vodilja pri izradi Codexa?

Čitajući ovaj Codex, i sam čitatelj može odgonetnuti da se njegovog autora ne može prepoznati ni kao hrvatskog nacionalistu, ni kao desničara, ni kao ljevičara, ni kao lažnog internacionalistu, ni kao antisemita, niti bilo kakvog foba ili mrzitelja prema bilo kome i bilo čemu, da dalje sve atribute ne nabrajam. Autor Codexa komunicira na frekvenciji Ljubavi. Ali jedno je nedvojbeno, da se u svakom pasusu Codexa nalaze ugrađeni Božje zapovijedi, samo osmišljene i izgovorene na drugačiji način što se tiče govorne forme, a u suštini ostaju nepromijenjeni kao što su bili još od doba Mojsija.

Pravda i pravednost, istina i istinoljubivost, poštenje i čestitost, domoljublje, bogoljublje i čovjekoljublje, međusobna solidarnost, altruizam - utkani su u same temelje ovog Codexa. Oni su mreža od nehrđajućega čelika na kojoj počiva svaka napisana misao u ovom Codexu.

Odmicanje i otklon od svakoga zla, ponajprije onog svojeg ili našeg, dalo je snagu da se ovaj Codex na neki način približi Božjoj riječi, istina suvremenoj, ali zato ne manje snažnoj vodeći se načelom da je i najružnija istina još uvijek ljepša i od najljepše laži. Jednostavno zato jer je istina svjetlost - ta koja zadnja pobjeđuje.

A po pitanju istine, vremenski sudac pravde pravedno sudi. Imamo dovoljan povijesni odmak od velikog zla iz vremena dvadesetog stoljeća da danas to možemo objektivno i nepristrano, istinski i razumno promatrati kao da promatramo neki događaj iz vremena Rimskoga Carstva i nemamo niti najmanjeg razloga da u tome budemo neobjektivni.

Zašto je Hrvatskoj i svim Hrvatima svijeta potreban Codex moralis?!

Odgovor je vrlo lagan, ali je duboko višeslojan?! Cijela kriza hrvatskoga naroda upravo i počiva na krizi njegova političkog morala. Nemoral je širok pojam, uvijek je ono što je suprotno Božjim zapovijedima, a kroz ljudsku povijest uvijek je bio vezan uz kriminalno podzemlje i tako nazivan. Ali on je sada, gotovo posvuda, posebno u zadnjih dvadesetak godina kad se bezakonje umnožilo u cijelome svijetu, pa i u našoj Hrvatskoj, evoluirao tako da slobodno možemo govoriti, više ne o kriminalnom podzemlju, jer se u njemu kriju uglavnom sitni kokošari, (šverc, droga, krađe i sl.) već trebamo govoriti o kriminalnom nadzemlju u kojem se kriju krupni politički i gospodarski bosovi, gdje se krade na milijune i stotine milijuna. I to u najvišim strukturama vlasti i politike, ali i gospodarstva i kulture, bez obzira na učestale stranačke smjene vlasti , u našoj Hrvatskoj, ali i drugdje u svijetu - stalan samo kriminal jest, stalna samo korupcija jest.

Posebno mi je drago da prvu promociju Codexa imamo ovdje u povijesnom gradu Mostaru, gdje se sudaraju različite kulture, tradicije, civilizacije i svjetonazori da je ovo mjesto gdje ga po prvi puta predajemo urbi et orebi - svekolikoj hrvatskoj javnosti.

Ne znam da li je ovo za grad Mostar povijesni dan, ali zasigurno znam da je danas postao mjesto iz kojeg, po prvi puta, putem ovog Codexa moralis ..., cjelokupnoj hrvatskoj političkoj javnosti, svim političkim, znanstvenim i drugim kulturama, jednako tako i širokim narodnim slojevima, te Hrvatima cijeloga svijeta, (a za primjer i drugim narodima), upućujemo snažnu poruku da budućnost zemlje i svog naroda želimo graditi na načelima općeprihvaćenog morala kojeg su još davno iznjedrile humanističke filozofije i monoteističke religije, a posebno i ponajviše kršćanstvo.

Vaša poruka čitateljima?

Odašiljemo poruku da više ne želimo budućnost naroda graditi na laži iz povijesti ili prešućivanju istine, na laži i mućkarijama svakodnevne politike, na lažnim ideologijama koje su samo magla za gospodarski kriminal i korupciju. Kao što želimo slobodu svoga tijela, jednako tako, ako ne i više, želimo i slobodu svoga duha, a posebno i slobodu duha naroda kao cjeline. Svaki pojedinac ima pravo na svoj san, ali i svaki narod pa i naš hrvatski narod, kao cjelina, ima pravo na svoj san i nitko mu ga nema pravo oduzimati.

Istina je temelj svih duhovnih vrijednosti, pravda je zdanje koje počiva na krvi pravednika, sloboda je sunce i kad je hladno i oblačno. Materijalno profiterstvo, laž, mito i korupcija su samo zlo i razaraju ne samo gospodarske već i duhovne vrijednosti ovoga svijeta, a tako i hrvatskoga naroda.

Neka nam, po tom pitanju, bude najveći primjer i uzor - Isus Krist kojemu je ponuđeno najveće mito u cijeloj povijesti čovječanstva, "sva kraljevstva svijeta i njihov sjaj". On je to odbio upravo u momentu - kad je bio najviše i iscrpljen i gladan.

Ovaj Codex nas uči da razlikujemo zlo od dobra, istinu od laži, pravdu od nepravde. To se posebno odnosi na naš narod u kojem je punih 888 godina tuđinske vlasti i neslobode (sve od Pacte konvente 1102 do 1990. g.) kao godine uspostave hrvatske državne samostalnosti, u nasljeđe budućim naraštajima ostala duhovna i materijalna praznina, oskrvnuće nacinalnog teritorija, tragedija brojnih ratova i masovnog iseljavanja, kao i dijelovi hrvatskih povijesnih teritorija i zemalja koji su ostali izvan hrvatske vlasti u kojima hrvatski narod još u potpunosti ne baštini slobodu kakva mu po prirodnom pravu pripada.

Godine 1990. kao godine ponovnog početka i obnove hrvatske državne samostalnosti i nezavisnosti, umjesto da je zavladao duh pobjedništva nakon uspješnog Domovinskog obrambenog rata, u Hrvatskoj zavladao je kao oblik ponašanja - mentalitet kriminala i korupcije u svim strukturama vlasti, a na duhovnom planu mentalitet žrtve, umjesto ponosa u narodu vlada potištenost i beznađe.

Umjesto blagostanja vlada kriminal i korupcija, umjesto socijalne sigurnosti vlada siromaštvo i bijeda. Stoga, cilj ovog Programa duhovne obnove i nadogradnje jest izvršiti temeljiti zaokret i u narodu probuditi novi mentalitet i duhovni svjetonazor - viktoriološkog (pobjedničkog) a ne više viktimološkog (žrtvenog) ponašanja.

Duh pobjedništva, a ne duh žrtve! Ponašajmo se viktoriološki, a ne viktimološki! Duh optimizma stvara nove vrijednosti, a duh pesimizma razara i one postojeće. Hvatskoj, njenom narodu i cjelokuponom hrvatskom nacionalnom korpusu u Domovini i svijetu potreban je snažan duhovni zaokret, potreban je na svakom koraku spiritus movens - kao pokretač, a ne kao duh beznađa, pesimizma i pasivnosti.

Zato, Ti, hrvatski sine i hrvatska kćeri, koji čitate ove misli iz Codexa, znajte da su napisane samo zato da vi ponovno ne izgubite slobodu. Sloboda se može izgubiti na stotine načina a povratiti samo na jedan jedini - prolijevanjem krvi i davanjem ljudskih života.

Hrvatska - kako ju izvesti na pravi put?

Samo srca puna ljubavi za našu Hrvatsku, mogu je izvesti na Božji put, na put blagostanja i njenog svekolikog prosperiteta u budućnosti.

Neka ovaj Codex, kao najljepša duhovna ogrlica, visi oko vrata Lijepe naše i neka svjetluca svim njenim budućim naraštajima. A mi, ovaj Codex na to nas poziva:

- Darujmo narodu najljepši cvijet svoje mudrosti, darujmo narodu svoju dobrotu i plemenitost. Darujmo narodu svoju sposobnost i požrtvovanost.

Iznad svega darujmo narodu svoje poštenje. Svi oni koji to nude narodu, izbore doživljavaju samo kao formalnost, a ne kao borbu za moć i vlast.

Ovo me podsjetilo na slučaj kad se američki veleposlanik u Indiji susreo s karitativnim radom Majke Tereze (pomoć gubavcima i sl.) i tad joj je rekao da on, to što ona radi, ne bi radio niti za milijun dolara mjesečno. Nato mu je majka Tereza odgovorila da ni ona to ne bi radila za milijun dolara mjesečno, a on ju je upitao - a zbog čega onda to radi? Odgovorila je - za Kristovu ljubav.
Na koncu Vas moram pitati čemu nas Codex podučava?

Ovaj Codex moralis nas podučava, da radeći za dobrobit svog naroda i svoje Domovine, da istovremeno radimo i za Kristovu ljubav.

Prihvaćajući se izrade ovog Codexa znao sam da stupam na vrlo skliski teren i da moram biti vrlo oprezan.

Mnogi su mi rekli da to nije bilo lako napisati, ali pisao sam pod vrlo snažnim nadahnućem i molio sam Boga, da mi udijeli mudrost da budem istinoljubiv i pravedan prema svima, a posebno pravedan prema istini.

Napisao sam Codex ne klanjajući se nikome od ljudi, bilo živih ili mrtvih, i ne prezirući nikoga od ljudi ili cijelih naroda. Bio sam poklonik istine, i osjetio sam da me vodi Božja ruka.

Je li neko djelo zadojeno Božjim naukom ili nije, vrlo ćete jednostavno razlučiti - ocijenite je li tekst nadahnut ili nije. Nadahnuće dolazi samo od Boga, nijedan tekst nije moguće napisati nadahnuto, nego samo onaj koji dolazi od Boga.

Zato - U vječnom sukobu dobra i zla, života i smrti, svjetlosti i tame ja sam stao na branik - dobra, života i svjetlosti. I u tome se ne dam ni od koga pokolebati. Danas, simbolično u ovom časnom gradu, predajem ovaj Codex hrvatskoj javnosti i cijelom hrvatskom narodu i njegovim budućim naraštajima, naglasio je hrvatski književnik Mile Prpa koji će večeras u Mostaru predstaviti "Codex moralis croaticum" i na koncu nam izrecitirao svoju pjesmu na dar Hercegovini.


Hvala tebi fra Didače

Hvala tebi, fra Didače,
za ljubav prema herceg-puku!
Za gladna usta nahranjena
darovima s tvojih ruku!
Žarom srca iznad svega -
hvala, hvala što rod svoj ljubi!
Što siroma posvud zbrinu
da im se život ne izgubi.
Hvala tebi za slovarnice,
kojim puk svoj ti prosvijetli.
Hvala za tvoje časno lice
što nam Kristom i sad svijetli!
Hvala, hvala učitelju!
Herceg - Bosnom kliču puci!
Širok-brijegom bazilika
iz tvog duha našoj muci!
Hvala tebi, fra Didače,
za ljubav prema herceg-puku!
Hvala tebi, naš vrli znalče,
za dâre srca, tvojih ruku!
(Mile Prpa)
U Zagrebu, 28. rujna 2010
glasbrotnja.net