Cimljani dostojanstveno proslavili Lipanjske zore i Sv. Antu

Program manifestacije i proslave
trajao je cijelu noć, počevši prigodnim sjećanjem na branitelje koji su svoje živote položili na oltar domovine. Časni izabranici svečano su položili vijence na groblju Gorica i pred spomen-obilježjem poginulih hrvatskih branitelja na Smrčenjacima.
Počast braniteljima


Svima koji su se tada okupili, na povijesno značajnom mjestu za naselje Cim, Mostar pa i Hercegovinu, odajući počast hrvatskom vojniku palom u minulom ratu, pred spomen-obilježjem na Smrčenjacima, u ime organizatora prigodnim riječima obratio se župnik fra Luka Marić. Govoreći o značaju obilježavanja povijesnog dana, čuvanju sjećanja i tradicionalnog obilježavanja, fra Luka se posebno osvrnuo na značaj predaje mladosti, na kojoj kako je kazao i svijet ostaje, pa time i čuvanje tradicije. Da mladi ljudi uistinu poznaju i cijene svoju povijest, to su i pokazali na spomenutoj manifestaciji kada su na poseban način iskazali zahvalu poginulim braniteljima. Pored i ispod spomen-obilježja svečano su upalili svijeće ljubavi vjere i nade, te uz mnoštvo okupljenih štovatelja svoje slobode i onih koji su je izborili, sudjelovali u zajedničkoj molitvi koju je predvodio mjesni svećenik fra Luka Marić, te se uputili u mimohodu prema crkvi praćeni limenom glazbom časnih glazbara hrvatske vojne glazbe sve do Doma sv.Ante gdje je upriličeno i misno slavlje u susret Svetom Anti, koji je inače i  patron te župe, prenosi dnevni list.

Slavilo se i jučer


Osim bogatog kulturno-umjetničkog  programa koji je priredilo HKD  Sv.Ante Cim, svojim nastupom publiku su zadivili i gosti HKD-a Mokuša iz Zagreba. No, ni mještani nisu odoljeli ne pokazati svoje sposobnosti i pučke veselice, tako da uz obilje hrane i pića, ugodnog društva i glazbe, dobre atmosfere ni u kojem trenutku nije nedostajalo. Činilo se da je mještanima najteže bilo otići s fešte koja je unijela poseban duh u cijelo naselje, a druženje se nastavilo i jučer u domovima tamošnjih obitelji gdje se na tradicionalni način uz posjet mnogobrojnih gostiju obilježio dan svetoga Ante, koji je inače zaštitnik te župe.

Piše: Gordana Šimović