Cijene vratiti na prošlogodišnje

Inga Kotlo, predstavnica apsolvenata Humanističkog fakulteta, tvrdi kako sve prethodne generacije po starom nastavnom planu i programu su imale pravo 12 mjeseci na apsolventski staž, a sad je skraćen na 6 mjeseci donesenom odlukom početkom ove godine, gdje je odlučeno i da će biti povećana školarina svim studentima.

- U veljači je donesena konačna odluka da povećanja neće biti, da je odluka ukinuta. Tada smo smatrali da to vrijedi i za nas apsolvente, jer naš status studenta nije završio dok ne diplomiramo, međutim ne. Pored skraćenog apsolventskog staža sada moramo i umjesto 100 maraka za obnovu apsolventskog staža plaćati 150 maraka i za svaki prijavljeni ispit platiti dodatnih 150 maraka. Mi razumijemo da je teška financijska situacija na fakultetu i stojimo uz svoje profesore, ali dosta je više da se sve lomi preko naših leđa, sada već zahtijevamo da se i naši zahtjevi ispoštuju, istuče Kotlo. Iako su stotinjak potpisa studenata uz molbu predali na protokol fakulteta odgovora još nema.
Razlog ovog poteza studenata, prema riječima ministra prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a Zlatka Hadžiomerovića, je nerealna raspodjela novca po fakultetima, jer su neki fakulteti nagrađeni podjelom novca, a neki ostali kraćih ruka.
- Planiramo u nadolazećem razdoblju raspodjelu sredstva k fakultetima ujednačiti, ističe Hadžiomerović.

Piše:Almedina Bečić / Dnevni list