Cijena četvornog metra stana u Mostaru pala i na 1200 KM

Mnogi koji se bave trgovinom nekretnina kažu kako je teško očekivati da će cijene i dalje padati jer su već sada u odnosu na prije godinu dana drastično pale. Cijena od 1200 maraka po četvornom metru stana u Mostaru je prije 12 mjeseci bila nezamisliva, ali sada je realna i ostvariva. - Istina, ta cijena se odnosi na stanove samo u određenim dijelovima grada, piše večernji list. 

Cijena stanova u naseljima koja su trenutno u Mostaru najatraktivnija, kao što je u Ulici sv. Leopolda Mandića, ide i do 1800 maraka, a ako je stan renoviran, onda i više - rekao nam je Franjo Sivrić, direktor agencije za trgovinu nekretninama Sivrić.

Novogradnja preskupa

Cijena novosagrađenih stanova je oko 2100 KM po četvornom metru, a oni koji novoizgrađene stanove prodaju po 2500 KM, trenutno moraju obarati cijene. Zanimljivo je da, sve češće, roditelji kupuju stanove djeci koja studiraju u Mostaru, a dolaze iz zapadne Hercegovine ili Bosne. 
- Ako jedna obitelji ima troje djece koji će idućih 7-8 godina studirati u Mostaru, onda je ekonomski isplatljivije kupiti stan i plaćati rate kredita, nego plaćati rentu. Na kraju će opet prodati stan i vratiti uložena sredstva - kazao je naš sugovornik. Naglasio je da sve veći broj mladih bračnih parova kupuje stanove te koristi povlastice na kupovinu prve nekretnine, odnosno neplaćanje poreza od 5 posto. - Ljudi na tome uštede u prosjeku 5000 maraka, a taj novac ulažu u opremanje stana. Kuće je danas teže prodati, njih uglavnom kupuju građevinari koji nakon kupnje kuće na istoj lokaciji prave zgrade i na osnovi toga prave dobar biznis - zaključio je Sivrić.

Pad cijena u Sarajevu

Stanovi u Sarajevu su jeftiniji u odnosu na svibanj prošle godine oko 15 posto. U strogom središtu su 2.500 - 3.500 KM po četvornom metru, dok su izvan te zone nešto ispod - 2.000 KM (Grbavica), a kako se ide prema Alipašinu polju i Dobrinji, cijena dodatno pada, pa su 1.300 do 1.500 po četvornom metru. Ima potražnje i za starim kućama na dobrim lokacijama, čiji je broj ipak ograničen. Cijene su 100.000 do 200.000 KM, dok su novoizgrađene kuće u gradskoj zoni između 300.000 i 500.000 konvertibilnih maraka.

 

Piše: Marko Karačić/VLM