Broj djece rođene u SKB Mostar manji za 138 u 2017. godini, tri majke napustile novorođenčad

SKB Mostar, operacija, Mostar, SKB Mostar, operacija, teška prometna nesreća, teža prometna nesreća, SKB Mostar, krv, operacija, SKB Mostar, SKB Mostar, zahvala, javna zahvala, SKB Mostar, pomoć, simpozij, SKB Mostar, SKB Mostar, dugovanja, SKB Mostar, SKB Mostar, donacija, kredit, SKB Mostar, odjel pedijatrije SKB Mostar, KB Safet Mujić, Mostar, hemodijaliza, SKB Mostar, SKB Mostar, Mostar, SKB Mostar, Zračna luka Mostar, SKB Mostar, SKB Mostar, Grude, Posušje, Tomislavgrad, SKB Mostar, pretučen, Mostar, SKB Mostar, Mostar, SKB Mostar, bolnica, liječnici, sindikat, demant, SKB Mostar, Ante Kvesić, SKB Mostar, doprinosi, mirovina, bolest, Hercegovina, Sanda Miljko, vozač, SKB Mostar, SKB Mostar, Mostar, bolnica, zmije, ujed zmije, ugriz zmije, bik, Mostar, pad sa zgrade, SKB Mostar, SKB Mostar, Mostar, SKB Mostar, motorne sanke, prometna, prometna nezgoda, Mostar, bebe, istraga, smrt bebe, Mostar, BOLNICA MOSTAR, Klinička bolnica Mostar, Milan Kujundžić, SKB Mostar, virus, bakterija
...piše Večernji list BiH. Podatak kako je skoro deset posto manje poroda obavljeno u mostarskoj bolnici prošle godine u odnosu na prijašnje godine, jasno pokazuje koliki je negativni trend. Prema podacima koje smo dobili od nadležnih institucija, na Klinici za ginekologiju i porodništvo u SKB-u Mostar tijekom prošle godine obavljeno je 1658 poroda. - Tijekom 2015. godine imali smo registriranih 1769 poroda, dok je taj broj u 2016. godini bio 1796. To znači kako smo prošle godine imali 138 poroda manje nego pretprošle godine - rekli su nam jučer u SKB-u Mostar. Predstojnica Klinike za ginekologiju i porodništvo SKB Mostar prof. dr. sc. Vajdana Tomić, dr. med. nam je rekla kako je pitanje koliko liječnici mogu doprinijeti poboljšanju stanja, te kako se u svakodnevnom radu ne osjeti smanjen broj poroda.

Osigurati uvjete rodiljama

- Ono što mi možemo učiniti jest osigurati uvjete u kojima rodiljama porod neće biti traumatično iskustvo i kako ga kao takvog ne bi pamtile. Svakoj našoj pacijentici uvjeti na porodu moraju biti takvi da žena ima što manje stresa i neugodnosti. Poduzimamo sve kako bismo im u našem radu osigurali te uvjete i kako žena nakon poroda ne bi rekla da više nikada ne želi imati djecu, nego da i dalje obitelj razmišlja o mogućnostima skrbi i odgoja buduće djece - izjavila je predstojnica Tomić za Večernji list. A ovo je jako važna tema. Planiranje obitelji svakako zaslužuje više pozornosti jer se radi o pitanjima koja imaju dalekosežne posljedice u budućnosti. - Mi smo u našoj bolnici tijekom prošle godine imali tri slučaja u kojima su majke ostavile troje novorođenčadi. To se vjerojatno ne bi događalo da se pitanju planiranja obitelji pristupilo mnogo ozbiljnije - istaknuli su naši sugovornici u mostarskoj bolnici. Čak pet maloljetnica je tijekom prošle godine rodilo u SKB-u Mostar. Najmlađa rodilja imala je 16 godina, dok je najstarija imala čak 46 godina. - Ako trudnoća i nije bila planirana, to ne mora biti problem ako se obitelji ili samo majka odlučila posvetiti odgoju djeteta. Imali smo pacijentice koje su rodile u petom desetljeću života i to nije bio problem jer je obitelj odlučila skrbiti za dijete i posvetiti se odgoju. Ono što liječnici mogu učiniti jest educirati što bolje roditelje o važnosti ove teme i tako im pomoći u pripremi skrbi za jedan novi život - zaključili su naši sugovornici.

Pomoć institucija

Ono na što liječnici sigurno ne mogu utjecati su gospodarske i socijalne prilike u državi, a koje su i više nego važne za današnji odgoj i skrb i o djetetu. Broj poroda će i budućih godina sigurno biti smanjen ako se nastavi trend iseljavanja ljudi s ovih prostora. Stručnjaci već godinama upozoravaju kako BiH postaje društvo staraca, što je izravna posljedica velike nezaposlenosti, malih plaća i visoke cijene svakodnevnog života i podmirenja osnovnih životnih potreba. Kada se ova pitanja riješe, imat ćemo ponovno situaciju u kojoj će rasti broj novorođene djece u bolnicama umjesto da se smanjuje, što je sada slučaj.