Broj djece rođene u SKB Mostar manji za 138 u 2017. godini, tri majke napustile novorođenčad

Broj djece rođene u SKB Mostar manji za 138 u 2017. godini, tri majke napustile novorođenčad
...piše Večernji list BiH. Podatak kako je skoro deset posto manje poroda obavljeno u mostarskoj bolnici prošle godine u odnosu na prijašnje godine, jasno pokazuje koliki je negativni trend. Prema podacima koje smo dobili od nadležnih institucija, na Klinici za ginekologiju i porodništvo u SKB-u Mostar tijekom prošle godine obavljeno je 1658 poroda. - Tijekom 2015. godine imali smo registriranih 1769 poroda, dok je taj broj u 2016. godini bio 1796. To znači kako smo prošle godine imali 138 poroda manje nego pretprošle godine - rekli su nam jučer u SKB-u Mostar. Predstojnica Klinike za ginekologiju i porodništvo SKB Mostar prof. dr. sc. Vajdana Tomić, dr. med. nam je rekla kako je pitanje koliko liječnici mogu doprinijeti poboljšanju stanja, te kako se u svakodnevnom radu ne osjeti smanjen broj poroda.

Osigurati uvjete rodiljama

- Ono što mi možemo učiniti jest osigurati uvjete u kojima rodiljama porod neće biti traumatično iskustvo i kako ga kao takvog ne bi pamtile. Svakoj našoj pacijentici uvjeti na porodu moraju biti takvi da žena ima što manje stresa i neugodnosti. Poduzimamo sve kako bismo im u našem radu osigurali te uvjete i kako žena nakon poroda ne bi rekla da više nikada ne želi imati djecu, nego da i dalje obitelj razmišlja o mogućnostima skrbi i odgoja buduće djece - izjavila je predstojnica Tomić za Večernji list. A ovo je jako važna tema. Planiranje obitelji svakako zaslužuje više pozornosti jer se radi o pitanjima koja imaju dalekosežne posljedice u budućnosti. - Mi smo u našoj bolnici tijekom prošle godine imali tri slučaja u kojima su majke ostavile troje novorođenčadi. To se vjerojatno ne bi događalo da se pitanju planiranja obitelji pristupilo mnogo ozbiljnije - istaknuli su naši sugovornici u mostarskoj bolnici. Čak pet maloljetnica je tijekom prošle godine rodilo u SKB-u Mostar. Najmlađa rodilja imala je 16 godina, dok je najstarija imala čak 46 godina. - Ako trudnoća i nije bila planirana, to ne mora biti problem ako se obitelji ili samo majka odlučila posvetiti odgoju djeteta. Imali smo pacijentice koje su rodile u petom desetljeću života i to nije bio problem jer je obitelj odlučila skrbiti za dijete i posvetiti se odgoju. Ono što liječnici mogu učiniti jest educirati što bolje roditelje o važnosti ove teme i tako im pomoći u pripremi skrbi za jedan novi život - zaključili su naši sugovornici.

Pomoć institucija

Ono na što liječnici sigurno ne mogu utjecati su gospodarske i socijalne prilike u državi, a koje su i više nego važne za današnji odgoj i skrb i o djetetu. Broj poroda će i budućih godina sigurno biti smanjen ako se nastavi trend iseljavanja ljudi s ovih prostora. Stručnjaci već godinama upozoravaju kako BiH postaje društvo staraca, što je izravna posljedica velike nezaposlenosti, malih plaća i visoke cijene svakodnevnog života i podmirenja osnovnih životnih potreba. Kada se ova pitanja riješe, imat ćemo ponovno situaciju u kojoj će rasti broj novorođene djece u bolnicama umjesto da se smanjuje, što je sada slučaj.