Bošnjaci žele ravnatelja policije oteti Hrvatima

Vlada HNŽ
Vlada HNŽ
Jučer je u zgradi Vlade HNŽ-a održan sastanak na kojem su uz predsjednika Denisa Lasića sudjelovali i predsjednici županijskih odbora stranaka koje participiraju u vlasti. Naravno, glavna tema razgovora je bila trenutna situacija u vladajućoj većini ako ona više uopće postoji.

Ultimativni zahtjevi

Naime, bošnjačke stranke su još jednom imale ultimativne zahtjeve, a to je da Bošnjacima pripadne mjesto ravnatelja policije HNŽ-a, ali su kao problem istakli i usvajanje rebalansa Financijskog plana ZZO-a HNŽ-a. Naime, potpora ovome rebalansu se uvjetuje zapošljavanjem određenog broja kadrova bošnjačkih stranaka u spomenutoj instituciji, što je jasno naznačeno hrvatskoj strani. - Mene se na ovim sastancima konstantno pokušava uvući u nelegalne radnje. Jučer su Aner Žuljević i Ramiz Jelovac ponovno zatražili da utječem i na odluku Neovisnog odbora koji predlaže ravnatelja policije HNŽ-a. Zašto se onda uopće zove neovisni i zašto ne kažemo da će politika birati kadrove u MUP-u. Vrijeme je da maske padnu. Ne može se razgovarati samo o zahtjevima jednoga naroda. Morat će se uvažiti i zahtjevi Hrvata - rekao nam je jučer predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH HNŽ-a Rafael Gagro. Dodao je kako je hrvatska strana predlagala zamjenu ministarstava, ali kako su bošnjački predstavnici to odbili. - Možemo razgovarati o zamjeni izbornih mjesta, ali ne onih s kojima bi kršili zakon. Predlagali smo da ministar MUP-a bude Bošnjak, a da Hrvati dobiju Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa, ali je i to odbijeno. S ovako tvrdim stavovima bošnjačkih predstavnika nemoguće je pregovarati i postići kompromis - zaključio je jučer Gagro. Sjednica Vlade HNŽ-a koja je bila zakazana za četvrtak, navodno je pomjerena za utorak. Naravno, sasvim je jasno kako ni nakon 60 dana Vlada HNŽ-a neće održati novu sjednicu ako se stanje ne promijeni tijekom vikenda.

Mogućnost rekonstrukcije

I dok se čeka na odluku o novoj sjednici, postavlja se pitanje može li ovakva Vlada HNŽ-a više uopće funkcionirati. Logično bi bilo, a već se u određenim krugovima i spominje, mogućnost rekonstrukcije Vlade HNŽ-a. Ipak, s obzirom da samo godinu dana do izbora, te kako bi rekonstrukcija podrazumijevala i rast broja stranaka u vladajućoj većini. Ova opcija se i dalje čini teško ostvarivom. S druge strane, nemoguće koalicije nisu nikakva novost u BiH.

 

vecernji.ba