FOTO  Blatnjavo mostarsko more - da probamo iznajmljivati pedaline?

Nevrijeme: Voda na ulicama Mostara
Da će stambena naselja postajati jezerca, a ponekad, kod velikih oluja i pražnjenja iz oblaka po ulazima radnji, haustorima i zidićima pljuskati valovi blata i vode, kao da smo na moru.

Isti arhitekti nisu mogli pomisliti da će nakon stoljeća daljnjeg civiliziranja odvodi biti začepljeni zato što se nitko nije sjetio da ih treba održavati. A imamo poduzeće koje radi upravo to - čak se i zove Javno poduzeće Vodovod.

Pa ovo navedeno i nekako, ali tko bi normalan mogao sanjati da će pojedinim građanima, čak uglednim, koji drže restorane - gazdama pasti na pamet da pregrađuju naše rijeke kako bi im voda prolazila pored stolova da mušterije gledaju kad ručaju. Ili kroz bašte - da vrte mala vodenička kola za dekoraciju. Imamo i inspekciju čiji je posao upravo osigurati da nitko ne pokuša takvo huljenje javnog prostora. A ako to i uradi, da vrati u prvotno stanje i plati debelu kaznu. Ali inspekcija također više služi kao i mala vodenička kola - za dekoraciju. A pregrade i sprovođenja vode kroz uske betonske rukavce dovodedo začepljenja odvoda. I još većih poplava.

Kad se sve sabere, možda poplave treba probati iskoristiti. Možda bi isplativ posao u kišnoj sezoni bio dovesti koju pedalinu iz Makarske - njima ne trebaju zimi. I zaraditi koju paru. Barem dok se ne popravi sadašnja/izgradi nova infrastruktura grada. Što će potrajati.

Izvor: Mostarlife