Biskupi BK BiH ponovno pozvali na uređenje te zemlje

Na zasjedanju su sudjelovali svi članovi Biskupske konferencije BiH te biskupi delegati: Hrvatske biskupske konferencije križevački biskup Nikola Kekić, Međunarodne BK sv. Ćirila i Metoda subotički biskup Ivan Penzeš i Albanske BK biskup iz Sape Lucjan Avgustini.

Tijekom zasjedanja s biskupima se susreo apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Luigi Pezzuto, kao Papin predstavnik. Izrazio je svoju bratsku blizinu s biskupima i njihovim mjesnim Crkvama.

Biskupi su sa zahvalnošću primili najavu biskupa Kekića da će katolici i drugi ljudi dobre volje i otvorena srca u Hrvatskoj tijekom Tjedna solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini sljedeće nedjelje moliti za Katoličku Crkvu u Bosni i Hercegovini i očitovati solidarnost s njezinim materijalnim potrebama. Obradovani su da je prvi put na njihovu zasjedanju sudjelovao i biskup Penzeš, koji ih je izvijestio o stanju u Međunarodnoj biskupskoj konferenciji koja obuhvaća četiri zemlje kao i o stanju u Subotičkoj biskupiji u kojoj i danas živi nemali broj Hrvata davno doseljenih s prostora Bosne i Hercegovine. S osobitim zanimanjem saslušali su izvješće o stanju Crkve u Albaniji koja, nakon više desetljeća progona, izlazi iz katakomba. Izrazili su svoju blizinu i solidarnost s tom svjedočkom Crkvom.

Osvrćući se na aktualne socio-političke prilike, biskupi ponovno pozivaju predstavnike međunarodne zajednice i legitimne predstavnike domaće vlasti u Bosni i Hercegovini da se odvaže na uređenje te zemlje na temelju načela pravde i demokracije.

"Upravo aktualno stanje bjelodano pokazuje kako daytonsko nepravedno i neodrživo političko teritorijalno rješenje gura tu zemlju u sve dublju krizu i da je, kako to, nažalost, i mnogi drugi konačno uviđaju, nužna njegova promjena", ističe se u priopćenju.

Biskupi smatraju da ta promjena, ako želi donijeti poboljšanje, treba osigurati isti teritorijalno-politički status za sva tri konstitutivna naroda i poštovanje ljudskih i građanskih prava svim stanovnicima te zemlje na svakom njezinom dijelu. Samo tako će se ispraviti ozakonjena nepravda i otvoriti mogućnost normalizacije i procesa euroatlantskih integracija. Ohrabruju i podupiru sve katolike i sve druge stanovnike Bosne i Hercegovine koji, unatoč poteškoćama, ostaju na prostorima gdje su manje brojni. Istodobno potiču sve da se još više odupiru moralnom zlu koje kulturu života pretvara u kulturu smrti. Podsjećaju da vlasti i režimi prolaze, ali da ostaje ono što je utemeljeno na ljubavi prema Bogu i čovjeku.

Biskupi su saslušali izvješća svih Komisija i Vijeća te Tajništva i Katoličke tiskovne agencije Biskupske konferencije BiH. Dali su potrebne smjernice za njihov rad. Sadašnjega generalnog tajnika izabrali su na novi petogodišnji mandat.

Saslušavši izvješće o radu Papinskih misijskih djela u BiH, izrazili su zahvalnost nacionalnom i dijecezanskim ravnateljima za njihov trud. Potaknuli su župnike i voditelje crkvenih odgojnih ustanova da u svoje zajednice pozivaju ravnatelje i misionare u danima njihova boravka u domovini kako bi se budio misijski duh i kako bi misionari i oni kojima oni služe trajno osjećali potporu domovinske Crkve.

Biskupi su prihvatili i podržali prijedlog Nacionalnog vijeća PMD BiH da se nova misijska akcija, koja će se od srpnja 2014. godine provoditi na području cijele BiH, namijeni kao pomoć Misiji Dakawa, u biskupiji Morogoro u Tanzaniji, gdje djeluju dvojica hrvatskih misionara, don Nikola Sarić i don Dražen Klapež.

Biskupi se raduju skorom hodočašću Hrvata katolika iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske u Svetu zemlju, gdje će slaviti misu u crkvi svih naroda na Maslinskoj gori i postaviti spomen-ploču Hrvatima katolicima iz Sarajeva koji su 1681. godine kupili dio Maslinskoga vrta, mjesto Muke Isusa Krista, i darovali ga tamošnjoj franjevačkoj zajednici. Također se raduju što se veliki broj mladih iz Bosne i Hercegovine odazvao na Susret hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku.

U sklopu zasjedanja, 20. ožujka u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača predstavljan je dokument BK BiH "Politika po mjeri čovjeka - moralne vrijednosti i načela kao temelj političkog djelovanja prema socijalnom nauku Katoličke Crkve".

Biskupi su 19. ožujka slavili euharistiju u katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru, na svetkovinu sv. Josipa, zaštitnika Mostarsko-duvanjske biskupije. Predsjedao je vrhbosanski nadbiskup metropolit kardinal Vinko Puljić, a propovijedao biskup Avgustini.

ktabkbih.net