Biskupi BK BiH ponovno pozvali na uređenje te zemlje

članovi Biskupske konferencije BiH, Papin predstavnik, Luigi Pezzuto, crkva, Biskup Franjo Komarica
Na zasjedanju su sudjelovali svi članovi Biskupske konferencije BiH te biskupi delegati: Hrvatske biskupske konferencije križevački biskup Nikola Kekić, Međunarodne BK sv. Ćirila i Metoda subotički biskup Ivan Penzeš i Albanske BK biskup iz Sape Lucjan Avgustini.

Tijekom zasjedanja s biskupima se susreo apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Luigi Pezzuto, kao Papin predstavnik. Izrazio je svoju bratsku blizinu s biskupima i njihovim mjesnim Crkvama.

Biskupi su sa zahvalnošću primili najavu biskupa Kekića da će katolici i drugi ljudi dobre volje i otvorena srca u Hrvatskoj tijekom Tjedna solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini sljedeće nedjelje moliti za Katoličku Crkvu u Bosni i Hercegovini i očitovati solidarnost s njezinim materijalnim potrebama. Obradovani su da je prvi put na njihovu zasjedanju sudjelovao i biskup Penzeš, koji ih je izvijestio o stanju u Međunarodnoj biskupskoj konferenciji koja obuhvaća četiri zemlje kao i o stanju u Subotičkoj biskupiji u kojoj i danas živi nemali broj Hrvata davno doseljenih s prostora Bosne i Hercegovine. S osobitim zanimanjem saslušali su izvješće o stanju Crkve u Albaniji koja, nakon više desetljeća progona, izlazi iz katakomba. Izrazili su svoju blizinu i solidarnost s tom svjedočkom Crkvom.

Osvrćući se na aktualne socio-političke prilike, biskupi ponovno pozivaju predstavnike međunarodne zajednice i legitimne predstavnike domaće vlasti u Bosni i Hercegovini da se odvaže na uređenje te zemlje na temelju načela pravde i demokracije.

"Upravo aktualno stanje bjelodano pokazuje kako daytonsko nepravedno i neodrživo političko teritorijalno rješenje gura tu zemlju u sve dublju krizu i da je, kako to, nažalost, i mnogi drugi konačno uviđaju, nužna njegova promjena", ističe se u priopćenju.

Biskupi smatraju da ta promjena, ako želi donijeti poboljšanje, treba osigurati isti teritorijalno-politički status za sva tri konstitutivna naroda i poštovanje ljudskih i građanskih prava svim stanovnicima te zemlje na svakom njezinom dijelu. Samo tako će se ispraviti ozakonjena nepravda i otvoriti mogućnost normalizacije i procesa euroatlantskih integracija. Ohrabruju i podupiru sve katolike i sve druge stanovnike Bosne i Hercegovine koji, unatoč poteškoćama, ostaju na prostorima gdje su manje brojni. Istodobno potiču sve da se još više odupiru moralnom zlu koje kulturu života pretvara u kulturu smrti. Podsjećaju da vlasti i režimi prolaze, ali da ostaje ono što je utemeljeno na ljubavi prema Bogu i čovjeku.

Biskupi su saslušali izvješća svih Komisija i Vijeća te Tajništva i Katoličke tiskovne agencije Biskupske konferencije BiH. Dali su potrebne smjernice za njihov rad. Sadašnjega generalnog tajnika izabrali su na novi petogodišnji mandat.

Saslušavši izvješće o radu Papinskih misijskih djela u BiH, izrazili su zahvalnost nacionalnom i dijecezanskim ravnateljima za njihov trud. Potaknuli su župnike i voditelje crkvenih odgojnih ustanova da u svoje zajednice pozivaju ravnatelje i misionare u danima njihova boravka u domovini kako bi se budio misijski duh i kako bi misionari i oni kojima oni služe trajno osjećali potporu domovinske Crkve.

Biskupi su prihvatili i podržali prijedlog Nacionalnog vijeća PMD BiH da se nova misijska akcija, koja će se od srpnja 2014. godine provoditi na području cijele BiH, namijeni kao pomoć Misiji Dakawa, u biskupiji Morogoro u Tanzaniji, gdje djeluju dvojica hrvatskih misionara, don Nikola Sarić i don Dražen Klapež.

Biskupi se raduju skorom hodočašću Hrvata katolika iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske u Svetu zemlju, gdje će slaviti misu u crkvi svih naroda na Maslinskoj gori i postaviti spomen-ploču Hrvatima katolicima iz Sarajeva koji su 1681. godine kupili dio Maslinskoga vrta, mjesto Muke Isusa Krista, i darovali ga tamošnjoj franjevačkoj zajednici. Također se raduju što se veliki broj mladih iz Bosne i Hercegovine odazvao na Susret hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku.

U sklopu zasjedanja, 20. ožujka u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača predstavljan je dokument BK BiH "Politika po mjeri čovjeka - moralne vrijednosti i načela kao temelj političkog djelovanja prema socijalnom nauku Katoličke Crkve".

Biskupi su 19. ožujka slavili euharistiju u katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru, na svetkovinu sv. Josipa, zaštitnika Mostarsko-duvanjske biskupije. Predsjedao je vrhbosanski nadbiskup metropolit kardinal Vinko Puljić, a propovijedao biskup Avgustini.

ktabkbih.net