Biskup Perić: Pozvat ćemo Svetog Oca da dođe u Mostar

Ratko Perić, misno slavlje, biskup Ratko Perić, dr. Dragan Čović, Dragan Čović, čestitka, Ratko Perić, biskup Ratko Perić, Papa Franjo, Papa Franjo u BiH , fra Drago Bojić, Biskup Perić, biskup Ratko Perić, Biskup Perić, božićna čestitka, biskup Ratko Perić, dr. Ratko Perić, ratko mladić, biskup Ratko Perić, mirovina, Biskup Perić, mirovina, Biskup Perić, Uskrs, dr. Ratko Perić, biskup Ratko Perić, Ratko Perić, K. Perić, Ratko Perić
Kaže kako su tijekom službenog pohoda „ad limina" u ožujku ove godine biskupi iz BiH mogli osjetiti očinsku brigu pape Franje.

- S velikom pozornošću slušao je izlaganja pojedinih biskupa. Često i s velikom zabrinutošću prokomentirao necrkvene pojave u pojedinim mjesnim Crkvama kao i cjelokupnu situaciju u našoj zemlji, kazao je biskup Perić u intervju za KTA povodom posjeta pape Franje Bosni i Hercegovini.

- Vijest o apostolskom pohodu pape Franje Sarajevu i BiH primljena je s radošću u Hercegovini. Više smo puta pozvali vjernike da mole za blagoslovljen pohod Svetoga Oca. Predstavnik Ordinarijata, generalni vikar, sudjelovao je u radu Crkvenoga odbora, a župnici su animirali vjernike na hodočašće i molitveno-misno slavlje sa Svetim Ocem. Prema dostupnim vijestima na središnjem Misnom slavlju na stadionu Koševo sudjelovat će preko 10.000 vjernika iz hercegovačkih biskupija. Mnogi su i dio velikoga pjevačkog zbora, a bit ćemo prisutni i na susretu s Papom u katedrali i u Centru za pastoral mladih „Ivan Pavao II", kazao je biskup.

Dodao je kako vjeruje da će se velika većina onih vjernika koji taj dan neće biti u Sarajevu, molitveno sjediniti s Papom u duhu i istini. Naglasio je kako bi Crkva u Hercegovini, kao i Crkva u bilo kojem drugom dijelu svijeta rado ugostila Svetoga Oca, zajedno molila i njegove poruke otvorena srca primila.

- Budući da je bio na snazi poziv uzoritoga kardinala Vinka Puljića, složno s ostalim biskupima, da Papa pohodi Sarajevo, i to jedan dan, nije bilo mjesta udvostručivati poziv. Dosadašnji pohodi Svetoga Oca Crkvi u Hrvata - dva puta u BiH i tri puta u RH - imali su povoda u velikim crkvenim obljetnicama - Zagreb 1994.; novim blaženicima: kard. Alojzije Stepinac, Zagreb - Marija Bistrica 1998.; Ivan Merz, Banja Luka, 2003.; Marija Propetoga Petković, Dubrovnik iste godine; velikih pastoralnih projekata poput Biskupske sinode: Đakovo - Osijek, 2003.; Obiteljski dan, Zagrebu 2011. te poruka mira u Sarajevu 1997. godine, nakon što mu je onemogućen pastoralni pohod u ratnoj 1994. Istina, kada je Papin pohod bio višednevni, onda su se uključila i druga biskupijska središta kao što su Split, Rijeka i Zadar, pojasnio je biskup.

- Crkva u Hercegovini vodi pastoralni život u svojoj redovitosti, a problemi koji nas opterećuju, rješavaju se sukladno crkvenim odredbama na terenu i u uredima Svete Stolice. Ono što se desetljećima nakupljalo, traži ozbiljan teološki, povijesni i pravni studij i sud. Kada bude pogodan trenutak, zasigurno ćemo uputiti poziv Svetom Ocu i moliti da nam dođe u Mostar, naglasio je biskup Perić za KTA.

Objasnio je kako je "stoljetni „hercegovački problem" oko raspodjele župe između redovničkoga i biskupijskoga klera, koji je u hodu prerastao u „slučaj", milošću Božjom, crkvenošću mnogih na samom terenu, ali i po jasnoći i odlučnosti Svete Stolice nije više s onakvom ranom na mjesnoj Crkvi".

- Na žalost, još je nekoliko župa u kojima djeluju svećenici isključeni iz Franjevačkoga reda i suspendirani „a divinis". U velikoj većini župa i među svećenicima osjeća se duh crkvenosti i svećeničkoga zajedništva. Ostaje nam nada u molitvi da će svi doći do spoznanja Istine te u toj Istini prihvatiti odluke Crkve, kazao je biskup Perić.

Govoreći o papinom posjetu, istaknuo je kako nam Papa dolazi kao glasnik mira.

- Mir je ono što je svakomu pojedinačno, a onda i ovoj Crkvi i državi, potrebno. Pravoga mira nema bez istine i pravde. Ako Papin pohod budemo sveli na objektiv kamere, a ne na to da se srca otvore porukama koje će Sveti Otac izreći na Misnom slavlju i na staleškim susretima, gradimo kuću na pijesku. Stalno smo vjernike pozivali na molitvu da Papin apostolski pohod bude osobita prigoda da se Kristov mir nastani u našim dušama i na ovim nemirnim prostorima. Mir građen na pravdi i istini!, naglasio je bskup Perić.