Bijeli siječanj na radost djeci i muku starijima

Uz snijeg, u Mostaru je puhala i jaka bura, koja je stvarala nanose i dodatne poteškoće vozačima ionako nenaviklima na vožnju u takvim uvjetima.

Zaposlenici komunalnih poduzeća izašli su na teren te su očistili glavne gradske ceste i nogostupe, a snijeg je bio očišćen i ispred ugostiteljskih objekata. Ipak, u Policijskoj upravi Mostar zabilježeno je više prometnih nezgoda.

– Bilježimo više intervencija, ali nije bilo nesreća s ozlijeđenim osobama ili većom materijalnom štetom, nego su to uglavnom bila “naslanjanja” automobila jedan na drugi i oštećenja branika. Jasno je da je riječ o vozačima koji nemaju zimske gume ili nisu stavili lance na pogonske kotače. Prometne nezgode mogle su se i očekivati jer naši vozači nisu naviknuli voziti po ovakvim vremenskim prilikama – kazao je za naš list dežurni u operativnoj službi PU Mostar.

Prema najavama meteorologa, hladno vrijeme s temperaturama oko nule u Hercegovini će se nastaviti i sljedećih dana:

– Očekujemo prestanak oborina u Hercegovini, ali i nadalje će se zadržati niske temperature. U Bosni očekujemo temperature i ispod minus 15 stupnjeva, a i u Hercegovini će biti ispod nule – kazao je Dženan Zulum, klimatolog Meteorološkoga zavoda Federacije BiH. On je najavio da bi kulminacija niskih temperatura trebala biti upravo danas (četvrtak).

 – Novi val snježnih oborina očekujemo već za vikend, kad bi količina oborina trebala biti i znatno veća. Isto vrijeme nastavit će se i u prvim danima veljače – istaknuo je Zulum.

Građanima Mostara, ali i šire, možemo samo preporučiti da dobro pripaze, posebice pješaci. Naime, kad je prošli put u Mostaru padao snijeg, došlo je do njegova zamrzavanja na nogostupima pa je u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar zabilježeno sedamdesetak intervencija zbog lomova gornjih i donjih udova.

I dok su se odrasli brinuli kako doći do svojih radnih mjesta i obaviti neodgodive poslove, oni najmlađi uživali su u snijegu. Moglo ih se vidjeti na prostorima oko zgrada i u gradskom parku kako se sanjkaju ili prave Snješka. Dio njih je izostao i s redovite nastave kako bi mogli što više biti na snijegu.

SD