Amerikanci Mostar predstavljali kao ‘glavni grad Hrvata u BiH’

Mostar, Hum, brkanovo brdo, Atlantida, Herceg Stjepan Kosača, Mostar, Izložba slika, Mostar, BIH, WikiLeaks, Mostar, kredit, dug, proračun, Mostar, očekivanja, 2012, Mostar, mostarci
Američko Veleposlanstvo u Sarajevu u nekoliko je navrata izvješćivalo Washington o političkoj krizi u Mostaru koja je opterećivala ukupne hrvatsko-bošnjačke odnose te su još jedanput, ali zasigurno ne prvi ili posljednji, promašili s procjenama oko toga tko će postati gradonačelnik - Bošnjak ili Hrvat.

Nakon što je visoki međunarodni predstavnik Valentin Inzko promijenio sustav glasovanja kako bi okončao sapunicu s izborom gradonačelnika, iz američkog veleposlanstva su procijenili kako je najvjerojatnije da će Bošnjak postati gradonačelnik ali su prenijeli i vrlo oštre reakcije Hrvata te strahove da bi se hrvatski vijećnici mogli povući iz rada Gradskog vijeća. 
"Mnogi promatrači očekuju da će izbor prema novim pravilima visokog predstavnika rezultirati izborom bošnjačkog kandidata.

U slučaju ‘izjednačenosti' prema mostarskim čudnim pravilima najmlađi kandidat (Hrvat) će biti izabran", navodi se u depeši. 
No, u gotovo svim političkim opisima grada na Neretvi predstavnici američkog Veleposlanstva navodili su kako se Mostar dugo vremena smatralo ‘prijestolnicom Hrvata u BiH', dok je pak u jednom drugom izvješću navođeno kako HDZ BiH očajno pokušava zadržati ‘hrvatsku prijestolnicu' zbog čega nisu bili spremni ustupiti mjesto gradonačelnika bošnjačkoj Stranci demokratske akcije.

izvor: vecernji.ba