Aluminijevi vatrogasci uspješno izveli vatrogasnu vježbu s izrazito složenim scenarijem

Aluminijevi vatrogasci uspješno izveli vatrogasnu vježbu s izrazito složenim scenarijem
Na snazi je bila uzbuna s izrazito složenim scenarijem, u sklopu kojega je, ljudskom nepažnjom, došlo do zapaljenja kontejnera s otpadom, s kojega se plamen brzo proširio na zdanje tretmana voda, a u kojemu je ostao zarobljen djelatnik. Unesrećenik je, uslijed prevelike količine dima, ostao bez svijesti, a prijetnja postaje još i većom u trenutku kada spasilačka ekipa obara uskladišteno bure s naftom, čije otjecanje u Neretvu treba hitro spriječiti. Sve to događa se u neposrednoj blizine Aluminijeve plinske postaje, što dovodi u pitanje sigurnost cjelokupne tvornice i djelatnika u obližnjim proizvodnim pogonima.

- Riječ je, jasno, o zamišljenomu scenariju, ali te su opasnosti u tvorničkim pogonima itekako realne i pripadnici Protupožarne zaštite moraju uvijek biti u punoj pripravnosti i do kraja poznavati postupak valjanoga reagiranja na svaku moguću prijetnju - kazali su nam direktor EISU-a (Energetika, Informatika i Sustavi upravljanja) dr. Ante Rezić i zapovjednik PPZ-a Tibor Rašić, vidno zadovoljni pokazanom spremnošću Aluminijevih vatrogasca i njihovim izrazito usklađenim djelovanjem s pripadnicima Službe zajedničkih poslova, Službe osiguranja i tvorničkih vozača kola hitne pomoći.

Naime, odmah po dojavi, vatrogasci su izišli na teren i rasporedili se na poprištu požara, na način da je istodobno vitlom gašena vatra u kontejneru, ventilatorom isisavan dim iz zapaljenoga zdanja, postavljane blokade odnosno jastučići s vodom na odvode i jaružalom nanošen pijesak, kako bi se spriječilo otjecanje nafte. Potom je, a u svega nekoliko minuta, na nosilima iznesen unesrećenik i odvezen kolima hitne pomoći, čije je sirene ispratio vodeni top s vatrogasnoga vozila, što je ujedno bilo i završnom etapom brzoga saniranja požarišta.

 

ured za odnose s javnošću