Aluminijeve službe provode opsežne zahvate na preventivnoj obrani od požara

Naviknuti, naime, na iskustva iz prethodnih godina, veliki požari, čiji se plameni jezičci šire brzinom munje, neizbježni su u ljetnim mjesecima u južnomu dijelu Mostara, a s obzirom na činjenicu da Aluminij uglavnom okružuju široka prostranstva kojima dominira šikara, više puta tijekom godine vatra nam zaprijeti iz susjedstva.

- Protupožarni zaštitni pojas stvaramo duljinom čitave ograde oko tvorničkoga kruga, a riječ je o kilometrima prostora kojega treba pokriti. Teškim strojevima prelazimo najnedostupniji prostor, a naši djelatnici potom uklanjaju draču i drugo raslinje, omogućujući, u slučaju požara, pristup svakomu dijelu naše ograde. Posebno je bitno što smo ove godine doveli vodu i do onih područja koja su ranije bila nepokrivena pa su hidranti postavljeni i na rubnom prostoru površine s koje su lani uklonjene razvaline Tvornice glinice. Postojanje hidranata, jasno, čini svaku akciju gašenja požara manje složenom i značajno lakšom, nego kada vatrogasne ekipe ovise samo o vodi koju dotjerujemo cisternama - kazuje nam Tibor Rašić, rukovoditelj Službe zajedničkih poslova, pod čijim nadzorom u pobrojanim zahvatima sudjeluju djelatnici Službe protupožarne zaštite, Službe osiguranja i zaposlenici na održavanju zelenih površina.

Rašić domeće kako je cjelokupna vatrogasna oprema pod stalnim nadzorom i čestim provjerama, a nerijetko se organizira i provjere pripravnosti djelatnika PPZ-a pa će uskoro sve ono raslinje i drugi otpad koji su ovih dana nakupljeni, biti spaljivani, što će iskoristiti za vatrogasnu vježbu.

Osim aktivnosti na preventivnim mjerama zaštite od požara, zabilježili smo i radove na održavanju prskalica za natapanje zelenih površina, kao i redovite poslove podrezivanja raslinja i šišanja trave unutar tvorničkoga kruga, a poprilično je živo i u Aluminijevim vinogradima i voćnjacima, unutar rajskih vrtova, gdje su u tijeku sezonski poslovi prskanja voćki i vinove loze.

Djelatnici Službe zajedničkih poslova, uza sve pobrojano, uspijevaju održavati tvorničke prometnice i parking prostore čistima i urednima, potom obavljati stalne preglede pročistača tehničkih voda i bazena za prikupljanje neispravnih voda. Služba osiguranja, pak, bdije nad drugim oblikom sigurnosti Aluminija, pokrivajući cjelokupan tvornički krug fizičkim i video nadzorom, kao i suvremenim laserskim barijerama.