Aluminij započeo s gašenjm proizvodnje

Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, alumunij, Aluminij Mostar, Hyundai, Aluminij Mostar, plin, aluminij, prijetnje, samoubojstvo, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, gašenje, Ivo Bradvica, Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, Aluminij Mostar, Vlada FBiH, Aluminij Mostar, dioničari, priopćenje, Aluminij Mostar, financijska policija, Aluminij Mostar, vlada Federacije BiH, aluminij, otpremnine, plate, ep hz hb, aluminij, blokada, aluminij, ponuda, federalna vlada, Aluminij Mostar, Elektroprivreda HZHB, struja, Aluminij Mostar, šteta, ugovor, Aluminij Mostar, hotel, tužba, Aluminij Mostar, gubitak, aluminij, Aluminij Mostar, voda, Aluminij Mostar, vlada Federacije BiH, Aluminij Mostar, mostarski aluminij, Aluminij Mostar, boksit, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, aluminij, mostarski aluminij, Aluminij Mostar, mostarski aluminij, alumunij, aluminij, Aluminij Mostar, struja

Po njegovim riječima, nitko ni iz federalne vlasti, ni iz Elektroprivrede HZHB-a nije pokazao volju da pomogne "Aluminiju" kako bi izbjegao gašenje proizvodnje i stečaj.

Bradvica napominje kako dug prema Elektroprivredi nije upitan i "Aluminij" će ga sigurno vratiti, no trenutno nije u mogućnosti da odjednom vrati cjelokupni iznos od oko 38 miliona maraka, odnosno tri i po mjesečna računa.

On je napomenuo kako je "Aluminij" nudio razne prijedloge i načine Elektroprivredi HZHB-a o namirenju dugovanja, ali da su iz te kompanije nudili su samo ultimatume, bez prihvaćanja bilo kakvih prijedloga.

"Meni je nakon svih tih propalih pregovora s predstavnicima vlasti i Elektroprivrede bilo jasno kako je negdje politička odluka donesena, jer kako inače objasniti činjenicu da je Vlada FBiH skoro stopostotni vlasnik Elektroprivrede, a u 'Aluminiju' 44-postotni vlasnik, a nije učinila ništa da spasi 'Aluminij', posebno nakon potpisivanja sporazuma Vlade BiH i 'Aluminija' kojim se Vlada obavezala da će subvencionirati proizvodnju u 'Aluminiju'", izjavio je Bradvica.

On je podsjetio i na činjenicu da se sve ovo događa samo 15 dana nakon što su dioničari i dionice "Aluminija" registrirane u Registru vrijednosnih papira te pozvao jasnost da samo donese zaključak.

"Meni se čini da su kreatori ovakvog stanja izgubili činjenicu o značaju 'Aluminija', ne samo za Hercegovinu nego i za FBiH i Republiku Hrvatsku", kazao je Bradvica, pri tome istakavši kako "Aluminij" većinu roba ima za petnaestak dana, što znači da mora pristupiti planskom gašenju kombinata kako se ne bi prouzročila daleko veća štetu s daleko većim posljedicama.

A posljedice će nastati ne samo za radnike firme, već i ostale firme koje ovise od "Aluminija".

Po nekim procjenama, gašenjem proizvodnje bez posla bi u startu moglo ostati najmanje 600 radnika "Aluminija", a radnika čije su firme oslonjene na rad "Aluminija" u BiH i Hrvatskoj ima oko 5 000.

"I sutra da nas odblokiraju, ovo nas je već sada 30 posto unazadilo jer više nijedna banka ni itko drugi neće imati onakvo povjerenje u 'Aluminij' kakvo su ranije imali", kazao je na kraju svoga obraćanja novinarima direktor Ivo Bradvica.

Fena