Aluminij u Mostar dovodi velebnu izložbu arhitektonskih uradaka ''RESTART''

Svečanost otvorenja najavljena je za četvrtak, 19. travnja 2012. godine, s početkom u 19:30, a obimnost ovoga nesvakidanjega postava koji obuhvaća 115 različnih arhitektonskih uradaka zahtijevala je potpuno iskorištenje izložbenih prostora i Galerije i Kluba Aluminij. Ulazak je tradicionalno besplatan, a izložba ostaje otvorenom petnaest dana od dana otvaranja.

Inače, projekt RESTART pokrenut je u organizaciji Saveza arhitekata u Sarajevu, u suradnji i s drugim savezima arhitekata koji djeluju na ozemlju BiH, a obuhvaća istoimenu knjigu i arhitektonsku izložbu.

- Cilj je projekta kritičko sagledavanje suvremene bosanskohercegovačke arhitektonske scene u značajnomu petnaestogodišnjem razdoblju nakon rata te njezin odnos prema regionalnomu i europskomu okolju. Projekt doprinosi i promoviranju arhitektonskih prostornih vrijednosti i kakvoće životne okoline. Postavku izložbe nameće arhitektura galerije gdje će prostor izdjeljuje na niz fragmenata bez hijerarhijske povezanosti, stvarajući tako prostor tranzita, koji navodi posjetitelja na lutanje i samostalno istraživanje. Dijeljenje prostora ostvaruje se vješanjem plakata na sajle, razapete između zidova galerije, a koji će biti izloženi kao slobodnostojeći, viseći plakati - pojašnjavaju iz Saveza.

Obuhvaćeni arhitektonski uraci pokrivaju područja enterijera i zaštite kulturno-povijesnoga naslijeđa, preko javnih i stambenih zdanja, do urbanističkih projekata. Zastupljeni su svi naraštaji arhitekata s područja cjelokupne BiH, a odabir dosadanjih arhitektonskih projekata povjeren je Hansu Ibelingsu, nizozemskomu povjesničaru i kritičaru arhitekture, osnivaču i glavnomu uredniku arhitektonskoga magazina A10 new European architecture, s priznatim referencama u međunarodnim kulturnim i umjetničkim krugovima.

Aluminij