Aluminij: Reagiranje na priopćenje Općinskoga suda u Mostaru i njihove sutkinje

Aluminij Mostar, mostarski aluminij, aluminij, Aluminij Mostar, mostarski aluminij, Aluminij Mostar, Elektroprivreda HZHB, Elektroprivreda Hrvstke zajednice Herceg Bosne, aluminij, Ivo Bradvica, Aluminij Mostar, Stanko Skender, Ivo Bradvica, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, Ivo Bradvica, aluminij, sindikati, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, div, Hercegovina, izvoz, Aluminij Mostar, prosvjed, blokada, Nermin Nikšić, Aluminij Mostar, aluminij, krivci, Ivo Bradvica, Sarajevo, Željko Kordić, aluminij, ostavka

Priopćenje za javnost kojim su se jučer (ponedjeljak, 8. studenog 2010. godine) oglasili Općinski sud u Mostaru i sutkinja toga suda Divna Bošnjak ostavilo je iza sebe nevjericu glede činjenice da si jedan sudac i jedan sud u cjelini mogu dopustiti takovo ponašanje i podastiranje javnosti suštinskih laži. Upravo u povodu toga priopćenja te u povodu izrazito nekorektnoga ponašanja dotične sutkinje, kako u razdoblju koje je prethodilo navedenomu događaju, tako i na sam dan događaja (petak, 5. studenog 2010. godine) - posebno neuljudno ophođenje na glavnomu ulazu u Aluminij d.d. Mostar i upućivanje izravnih verbalnih prijetnji našemu službeniku, želimo istaknuti sljedeće:

U konkretnomu predmetu, naš je predstavnik uredno i na vrijeme obavijestio Sud o tomu kako ne može pribivati zakazanomu uviđaju, poradi službene spriječenosti, a sve sukladno Zakonu o parničnomu postupku. Naime, Aluminij je podneskom, kojega je Sud zaprimio 2. studenog 2010. godine, uredno izvijestio Sud kako, poradi ranije ugovorenih obveza, punomoćnik i zakonski zastupnik Aluminija ne mogu pribivati provedbi uviđaja, zakazanoga za 5. studenog 2010. godine, što je dokumentirano tako što je Sudu dostavljen i dokaz o službenoj spriječenosti. Istim je podneskom od Suda tražena odgoda zakazanoga uviđaja, s obzirom na to da nitko od službenih osoba toga dana ne može biti na raspolaganju ekipi za uviđaj. Sud na taj podnesak uopće nije reagirao, nego se dotična sutkinja nenajavljena pojavila na glavnomu ulazu u Aluminij. Imajući u vidu poseban sigurnosni režim ponašanja koji je na snazi u krugu Tvornice, a sukladno kojemu kretanje posjetitelja bez domaćina nije dopušteno, ekipa za uviđaj, na čelu s dotičnom sutkinjom, uljudno je, od strane djelatnika naše Službe osiguranja, zamoljena napustiti tvornički prostor, sukladno ZPP-u.


Međutim, kada se već Općinski sud u Mostaru upušta u pisanje takovih priopćenja, možda bi bilo dobro da dotična sutkinja pojasni najprije predsjedniku toga suda, po kojemu je kriteriju ovaj predmet odmah uzela u rad, unatoč činjenici da na tomu sudu ima oko 12 tisuća neriješenih predmeta, među kojima velik broj predmeta iste vrst kao što je ovaj, a koji otprije čekaju na rješavanje. Zatim bi to dotična sutkinja trebala pojasniti i Visokomu sudskom i tužiteljskom vijeću BiH, kao i mjesnoj javnosti. Jednako tako, bilo bi zanimljivo vidjeti njezino pojašnjenje toga zašto obavlja uviđaj na okolnost koja je nesporna i koju prihvaćaju obje strane - je li to možda racionalniji i učinkovitiji način sudovanja? Na koncu, dobro bi bilo da dotična sutkinja pojasni i Sudu i javnosti zbog koga se toliko žuri završiti ovaj predmet i pod kakovim se to pritiskom nalazi.


Od dotične sutkinje tražimo rad i sudovanje sukladno zakonima ove države i sudskoj praksi, bez ikakovih pritisaka, a ukoliko i ona i Sud nastave s dosadanjim načinom rada, pristupajući ovomu predmetu u samomu početku s unaprijed donesenom odlukom, tražit ćemo izuzeće dotične sutkinje od daljnjega postupanja, sve u skladu sa ZPP-om.

aluminij.ba