Aluminij ovoga tjedna daruje Mostarce dvjema zanimljivim fotografskim izložbama

Mostarski fotograf Rudo Čavar, u četvrtak, 6. prosinca 2012. godine, obradovat će poklonike fotografske umjetnosti, izlažući svoje viđenje svijeta kroza fotografski objektiv. Izložba će, plod nazivom Begleiter, što bi značilo pratitelj ili suputnik, biti otvorena u Galeriji Aluminij, u 19 sati.

Čavar danas živi i radi u Njemačkoj, njegovi su uratci nastali u stalnomu sentimentalnom putovanju, u dugomu vremenskom razdoblju, tijekom čestih putovanja po Njemačkoj, Italiji, Hrvatskoj i BiH, a ono što ih, osim motiva i tehnike fotografiranja, čini posebnim, činjenica je da ih je autor ručno izrađivao u svojemu ateljeu. Snimljene su mehaničkom kamerom na različnim klasičnim filmovima, različnim objektivima i uglavnom su crno-bijele. Autor voli kazati kako mu čarobnost ručne izradbe svjetlopisa i zadivljujuće umijeće mehanike aparata nisu dali uroniti u svijet digitalnoga doba. Čavar je dosad izlagao na više samostalnih i skupnih izložbi.

Dan poslije, u petak, 7. prosinca, s početkom u 19 sati, u Klubu Aluminij bit će otvorena izložba nazivlja CreativeShooting, a riječ je o fotografskim uratcima učenika Katoličkoga školskog središta Sveti Pavao iz Zenice. Naime, na poticaj ravnatelja don Ante Ledića, u rujnu 2011. ustrojena je fotografska sekcija, učenici su pod mentorskom palicom mr. Majde Turkić usredotočeni na klasičnu tehničku uporabu fotografskoga aparata, a puno je pozornosti posvećeno i usvajanju teorijskih spoznaja o etičkomu i estetskomu pristupu fotografiranju i samomu svjetlopisu. Učenici su uistinu pokazali zavidnu umjetničku nadarenost, o čemu svjedoče njihovi uratci koji će biti predočeni. Inače, uza mentoricu Majdu, plodonosan sastav Sekcije čine: Martina Babić, Doris Bilić, Zorana Dakić, Vanja Đukić, Ajna Hasanbegović, Karlo Kolar, Sabrina Lušić, Petar Obradović, Stefan Obradović i Ines Smailbegović, koja lijepo zapisuje: Fotoaparat je poput vremeplova, smrzava sjećanja i osjećaje na jednomu mjestu, on je zrcalom s pamćenjem.

Ulazak na obadva zbivanja tradicionalno je besplatan.