FOTO  Aluminij Mostar: Požar izazvan zapaljenjem goriva, između dvije postaje s uskladištenim plinom

Aluminij Mostar, vježba, vatrogasci
Prema riječima rukovoditelja Službe protupožarne zaštite Aluminija Tibora Rašića, zamišljeni je scenarij bio požar do kojega je došlo kombinacijom nesavjesnoga obavljanja radnoga zadataka jednoga djelatnika, koji je viličarem na neodgovarajući način odložio burad s gorivom, i neopreznoga ponašanja drugoga djelatnika, u smislu bacanja opuška na neprimjereno mjesto.

- Prevrtanjem buradi, gorivo je iscurilo i u kontaktu s odbačenim opuškom cigarete došlo je do zapaljenja i brzoga izbijanja većega požara. K tomu, razinu opasnosti značajno podiže činjenica da se sve odigrava na prostoru između postaje za skladištenje prirodnoga plina i postaje sa spremnicima s argonom, a riječ je o dva zapaljiva i visoko eksplozivna sredstva - pojasnio nam je Rašić.

Aluminijevi vatrogasci, odmah po zaprimljenoj dojavi, izlaze na teren, prati ih vozilo žurne medicinske pomoći, zajedno s djelatnicima Službe zajedničkih poslova. Sedmorica vatrogasaca, podijeljenih u tri skupine, pristupaju gašenju požarišta i rashlađivanju obaju spremišta s plinom, koristeći vrhunsku protupožarnu opremu (prijenosni monitor - oscilator, AFT uređaje, crijevo za protupožarnu zavjesu...). Istodobno, dva djelatnika Službe zajedničkih poslova, uporabom pijeska i vodenih jastuka, sprječavaju isticanje goriva u odvodne šahtove, čime je obuhvaćeno i pitanje ispravne reakcije u smislu zaštite okoliša od zagađenja opasnim tvarima.

Iskazanom sposobnošću i pripravnošću djelatnika pobrojanih Aluminijevih službi zadovoljan je bio i dr. Ante Rezić, direktor EISU-a (Energetika, Informatika i Sustavi upravljanja), koji u Aluminiju nadzire stroge uvjete provedbe odredbi iz zahtjevnih međunarodnih ISO standarda, kojima je Aluminij certificiran.