Aluminij Mostar: Od ljeta plin kao zamjenski energent

Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, alumunij, Aluminij Mostar, Hyundai, Aluminij Mostar, plin, aluminij, prijetnje, samoubojstvo, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, gašenje, Ivo Bradvica, Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, Aluminij Mostar, Vlada FBiH, Aluminij Mostar, dioničari, priopćenje, Aluminij Mostar, financijska policija, Aluminij Mostar, vlada Federacije BiH, aluminij, otpremnine, plate, ep hz hb, aluminij, blokada, aluminij, ponuda, federalna vlada, Aluminij Mostar, Elektroprivreda HZHB, struja, Aluminij Mostar, šteta, ugovor, Aluminij Mostar, hotel, tužba, Aluminij Mostar, gubitak, aluminij, Aluminij Mostar, voda, Aluminij Mostar, vlada Federacije BiH, Aluminij Mostar, mostarski aluminij, Aluminij Mostar, boksit, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, aluminij, mostarski aluminij, Aluminij Mostar, mostarski aluminij, alumunij, aluminij, Aluminij Mostar, struja
Nakon potpisanog predugovora s Energtekom, koji je BH-Gas potpisao krajem rujna prošle godine, te potpisanog Memoranduma između Energteka i Aluminija d.d., stvorili su se preduvjeti za otpočinjanje realizacije projekta uvođenja prirodnog plina u Aluminij d.d. Mostar.

Namjera obje tvrtke je da se promptno započne s realizacijom tog projekta da bi se već u ljetnom razdoblju omogućila potrošnja prirodnog plina u Aluminiju.

Energtek će u predstojećim fazama prevoziti prirodni plin do potrošača na područjima na kojima nisu izgrađeni plinovodi. S druge strane, obaveza BH-Gasa je da omogući izgradnju kompresorskih stanica na postojećim stanicama, putem kojih bi se plin "utiskivao" u cisterne.

U kontekstu postignutog dogovora s Aluminijem, ova tvrtka će prilagoditi svoja postrojenja na upotrebu prirodnog plina, kao zamjenskog energenta trenutno korištenim energentima.

Realizacijom ovog projekta će se doprinijeti potrošnji prirodnog plina u BiH u količini na godišnjoj razini ne manjoj od deset milijuna Sm3, s mogućnošću za daljnji rast, a Aluminij Mostar će ovim ostvariti značajne uštede u svom proizvodnom procesu.

Uprave obje kompanije će sve svoje daljne aktivnosti usmjeriti k što bržoj realizaciji ovog projekta te će zajednički zatražiti od trećeg partnera da što brže osigura cisterne za prijevoz prirodnog plina, uz osiguranje svih potrebnih suglasnosti.

Današnjem sastanku nazočio je i direktor tvrtke Feal d.o.o. Široki Brijeg Jozo Bogdan, priopćeno je iz BH-Gasa.

(Fena)