FOTO  Akademik Josip Bratulić održao predavanje u Mostaru

Josip Bratulić

"Kad se uopće govori o kulturi, civilizaciji i baštini, obično se polazi od identiteta naroda i onoga što ga obilježava", kazao je akademik Bratulić, koji se inače bavi proučavanjem hrvatske književnosti, posebice starijih razdoblja, kao i studijem srednjovjekovnih slavenskih književnosti, pa je iz toga znanstvenog područja objavio niz rasprava i knjiga.

Po njegovim riječima, svaki narod obilježava njegov jezik i pismo, a hrvatski se narod može pohvaliti s tri jezika staroslavenskim, liturgijskim - latinskim i narodnim koji ulazi u tekstove već u 12. stoljeću, te trima pismima - glagoljicom, ćirilicom i latinicom. "To znači da je hrvatska kultura duboko ukorijenjena i da se kultura hrvatskoga naroda razvijala ukorak s ostalim kulturno razvijenim narodima Europe. ", kazao je akademik Bratulić.

„Književnost tj. pisana riječ, jezik puno je više od materijalne kulture, koja je propadljiva. Tekst nije. On traje i kada ga čitamo mi smo povezani i neizravno razgovaramo s njegovim autorom, s precima. Jezik je zato to što nas povezuje s onima koji su ovdje živjeli prije dvjesto, petsto ili tisuću godina jer je živ. Zato posvećujemo li se tekstu, i on će nas posvetiti", riječi su akademika koji je u tom kontekstu rekao kako su svi stari pisci tekstove pisali iz ljubavi prema onima koji će ga čitati, a ljubav je ono što sve pokreće.

Nakon ovog predavanja zanimljivu radionicu „Spomenici hrvatske pisane kulture pisane latinicom, glagoljicom i ćirilicom" održao je i prof. Ante Bičanić iz 'Croatice' koji je predstavio najstarije i najvažnije natpise, dokumente i knjige od Baščanske i Humačke ploče do vrijednih prvih tiskanih knjiga i inkunabula. „Zanimljiv je podatak da je veliki broj artefakata, dokumenata i knjiga koji su jako značajni za našu kulturu i identitet, danas po različitim svjetskim muzejima. Volio bih kada bi i u Hrvatskoj napokon bio napravljen muzej hrvatske pisane riječi, budući obilujemo s građom, s kojom se ne mogu pohvaliti ni puno veći narodi od našega", rekao je Bičanić.

Nazočne uzvanike i goste pozdravio je i predsjednik HKD-a Napredak prof. dr. Miroslav Palameta, predstavivši akademika Bratulića i kao svojedobnog predavača na Mostarskom sveučilištu čijih se predavanja mnogi i danas rado sjećaju i prepričavaju.