26 godina otkako je goloruki narod stao pred tenkove

Polog, škola, Polog, obljetnica polog
U nedjelju se navršava 26 godina kako je goloruki narod stao pred tenkove JNA u selu Polog, te zadržavao tenkove naoružan samo nadom i vjerom u mir. Danas na te dane asocira Spomenik zaustavljanju tenkova sagrađen 2011., ilustracije na zidu osnovne škole u Pologu, te sjećanja sudionika.

Upravo kod osnovne škole je i zaustavljen prolazak tenkova JNA, a učenici o tome osim putem ilustracija saznaju od odraslih. Mladima je danas teško shvatiti što je tih dana bilo, zašto su tenkovi uopće i zaustavljeni, a upravo iz tih razloga važno je podsjećati na taj događaj, kažu nam svjedoci događanja u Pologu.

Stopirali tenkovsku kolonu

Selo Polog je smješteno između Mostara i Širokog Brijega, gotovo pa podjednako udaljeno od oba mjesta, a tik uz prometnicu. Upravo je to bilo presudno da se baš ovdje 7. svibnja 1991. zaustavi prodor tenkova JNA, a da se o tom mjestu čuje u svim krajevima bivše države i šire. Nenaoružani narod stopirao je tenkovsku kolonu od preko 100 tenkova i oklopnih vozila koja je krenula iz mostarske vojarne zauzeti položaje u zapadnoj Hercegovini i dijelu južne Hrvatske.

Pregovore sa zapovjednikom mostarskog garnizona JNA pukovnikom Milojkom Pantelićem započeli su tada predsjednik općine Široki Brijeg Anđelko Mikulić, gvardijan fra Mladen i Jure Skoko. Prosvjednicima na barikadi s vremenom se solidariziralo i pridruživalo sve više Hrvata iz cijele Hercegovine - Mostara, Gruda, Posušja, Ljubuškog, Imotskog... Riskirali su i svoje živote, jer bi samo jedan ispaljeni metak značio i tenkovski kontranapad.

Misa za branitelje i maraton

Osim na taj trenutak koji je ostati zapisan u povijesti ovoga mjesta, Položani su ponosni jer kroz obljetnicu zaustavljanja tenkova povezuju Mostar i Široki Brijeg, ZHŽ i HNŽ, a posebno jer i sami pripadaju i Mostaru i Širokom Brijegu - upravno-pravno općini Mostar, a crkveno Širokog Brijegu, kaže nam mladi Položanin Dražen Ramljak.

Ističe da će na svetoj misi u nedjelju u 18 sati, a kako je dogovoreno i na zajedničkom sastanku, nazočiti mladi iz oba grada. U širokobriješkom Kinu Borak 8. svibnja biti će prikazan film „3 dana", u kojem sudionici događanja svjedoče od događanjima na Pologu od 7.-9.svibnja, dok će 9. svibnja u 18 sati biti upriličen tradicionalni mini maraton u povodu zaustavljanja tenkova (start u Pologu, cilj na Trgu širokobrijeških žrtava), a sve u sklopu Svibanjskih sjećanja 2017.